Personeel Nedcar wijst bod VDL af: nieuwe staking dreigt

Werknemers hebben het werk neergelegd tijdens een wilde staking © L1
De leden van de vakbonden bij VDL Nedcar hebben het bod van hun werkgever met een grote meerderheid afgewezen. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een ledenraadpleging van de vakbonden.
Vakbonden FNV, De Unie, CNV en de Belgische vakbond ABVV Metaal vroegen hun leden hun mening te geven over het verbeterde bod van VDL. Met name de ontslagvergoeding in het sociaal plan was en is nog steeds een probleem voor het personeel.

Hoger bod

Leden noemden het huidige bod 'schandalig respectloos'. Details uit het bod van VDL worden niet bekend gemaakt, maar eerder werd bekend dat VDL twee derde bruto maandsalaris bood per gewerkt jaar. Wettelijk is een derde maandsalaris verplicht. In het nieuwe bod zou er meer dan twee derde zijn geboden. De bonden willen pas echt weer om tafel als er een structureel verbeterd bod komt.

Wat nu?

Het afwijzen van het nieuwe bod van VDL betekent dat er mogelijk nieuwe acties komen. Het personeel staakte twee weken geleden een paar dagen lang en schortte die staking op toen de bonden en VDL weer in gesprek waren met elkaar. Mogelijk wordt er na het Pinksterweekend opnieuw gestaakt, maar daarover moeten de bonden en de leden nog een besluit nemen.

Financiële gevolgen

Het is niet vanzelfsprekend dat de werknemers staken, hun inkomen gaat er namelijk op achteruit. Wel gaat de stakingsvergoeding iets omhoog. Daarnaast is net het vakantiegeld van de medewerkers uitgekeerd, waardoor zij meer ademruimte hebben. “We moeten respect hebben voor de werknemers die vanwege financiële gevolgen niet kunnen staken. Daar heb ik alle begrip voor”, vertelt Jeroen Bruinsma van CNV.

Op de golfbaan

Peter Reniers van FNV wil direct onderhandelen met moederbedrijf VDL en CEO Willem van der Leegte. "Familie Van der Leegte moet nu echt een duit in het zakje doen. Ik wil met Willem om tafel, desnoods ga ik een dagje met hem op de golfbaan staan."

'Onbegrijpelijk'

"Wij vinden deze 'nee' onbegrijpelijk", reageert een woordvoerder van VDL donderdag. "We hebben geen enkele intentie om ons voorstel aan te passen. We hebben voor iedereen een meer dan redelijk én fatsoenlijk sociaal vangnet geregeld, meer dan het dubbele van het wettelijke." Aan het sociale plan is een persoonlijke bonus van 7500 euro toegevoegd die uitgekeerd wordt mits alle met BMW afgesproken auto's worden geproduceerd.
Hoe nu verder? "Staken helpt onze medewerkers én VDL Nedcar niet. Staken maakt de toekomst van VDL Nedcar zeer onzeker. Staken achten wij dan ook onverstandig. Maar het is aan onze medewerkers om daarin hun eigen afweging te maken."