Ombudsman: zelfde fouten in Zuid-Limburg als in Groningen

Buren helpen elkaar tijdens het hoogwater. © Orange Pictures
Bij de overstromingen in Zuid-Limburg worden dezelfde fouten gemaakt als bij het herstel van de gevolgen van de gaswinning in Groningen.
Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn jaarverslag dat woensdag is verschenen.

Vergoedingen

De Nationale ombudsman kijkt terug op de nasleep van de grote overstroming in de zomer van 2021, waardoor met name Valkenburg en omgeving zwaar werden getroffen. Er kwam een regeling om de schade te vergoeden, maar daar zaten bepalingen in die niet logisch waren.

Kritiek

“De schade die tijdens de ramp ontstaat heeft al een grote impact. Maar die schade wordt vergroot als burgers en ondernemers vervolgens niet goed worden geholpen met het herstellen van hun leefomgeving en bedrijven,” is de kritiek van de Nationale ombudsman. Daarin ziet hij een overeenkomst met de afhandeling van de gaswinningsschade in Groningen.

Onduidelijke regels

Genoemde voorbeelden van onduidelijke regels na de overstromingen: wel een vergoeding voor auto’s, niet voor motoren, wel vergoeding voor schade aan huizen, maar niet voor tuinen. Ook tussen gemeenten en de rijksoverheid ging het mis. Zo zou het herstel van wegen prioriteit krijgen. Maar al gauw liep dit vertraging op, omdat er bij elke holle weg kritisch werd gekeken hoeveel schade door het water kwam en hoeveel er mogelijk het gevolg was van achterstallig onderhoud.
“We roepen de overheid op geen grote beloftes te doen als ze die niet kan waarmaken,” aldus ombudsman Reinier van Zutphen.

Meerssen

De gemeente Meerssen krijgt in het jaarverslag een compliment. “De gemeente besluit haar inwoners actief mee te helpen om te voorkomen dat aanvragen te laat of onvolledig worden ingediend en vervolgens afgewezen. Ze nemen daarvoor iemand uit de lokale gemeenschap aan die simpelweg bij elk huis aanbelt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!