Abortusbuddy's nu ook in Roermond

Demonstratie bij abortuskliniek Roermond. © John Peters
In Roermond worden vanaf mei abortusbuddy's ingezet. De buddy's begeleiden vrouwen die een abortuskliniek bezoeken. Soms krijgen die vrouwen te maken met anti-abortus demonstranten.
De pro-life demonstranten houden vaker de wacht bij de abortuskliniek aan de Bredeweg in Roermond. Ze proberen vrouwen die een einde willen maken aan hun zwangerschap over te halen niet naar binnen te gaan.

Intimidatie bij de kliniek

Volgens Djoeke Gerding van Stichting Samen naar de Kliniek, voelen vrouwen zich soms geïntimideerd door de demonstranten. Ze worden volgens haar wel eens uitgemaakt voor 'moordenaars'. De stichting van Gerding probeert de vrouwen zoveel mogelijk te ondersteunen bij de gang naar de kliniek. Op aanvraag is er een buddy beschikbaar om de vrouwen bij te staan. Roermond is de zesde kliniek in Nederland waar buddy's worden ingezet.
Beppie Vlutters uit Maastricht heeft zich aangemeld als buddy. Ze krijgt in Roermond een training om om te gaan met demonstranten. Daarna mag ze aan de slag. Ze leert hoe ze met een vrouw veilig en rustig langs de demonstranten kan lopen. De trainer hamert meermaals: 'vooral niet in gesprek of in discussie gaan met actievoerders.'

De dag van een buddy

Buddy Famke Rauch begeleidt al drie jaar vrouwen van en naar een abortuskliniek. Ze werkt in Rotterdam. In Roermond deelt ze haar ervaringen met de aspirant-buddy's. Hoe verloopt een dag van Rauch als ze wordt opgeroepen om met een vrouw naar een abortuskliniek te gaan? De dag begint heel vaak met app-contact. Ze kent de hulpvragers niet. Famke spreekt in de buurt van de kliniek af. Soms wordt er eerst een kopje koffie gedronken. Daarna gaan ze samen naar de kliniek. Ze levert haar bij de ingang af; ze is niet bij de intake en behandeling in de kliniek. Vaak gaat Famke dan even wandelen of een kop koffie drinken. Daarna haalt ze de vrouw weer op. Alles draait op zo'n dag om de vrouw die een buddy heeft aangevraagd en haar wensen.

Abortusbuddy aanvragen

Vrouwen kunnen een buddy aanvragen via de website van de Stichting Samen naar de Kliniek. Na de aanvraag worden buddy en vrouw gekoppeld door de stichting. Na de begeleiding worden alle gegevens van de aanvragers verwijderd.
De Stichting Samen naar de Kliniek krijgt ongeveer twee aanvragen per maand voor ondersteuning. De vrouwen die om begeleiding vragen, doen dat vaak ook omdat ze niet alleen willen gaan, of niemand hebben om mee te vragen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!