Nooit meer bekertjes hamsteren op Pinkpop

Met het nieuwe systeem hoopt de organisatie de afval op het terrein te verminderen. © ANP
Voortaan is het verstandig om je plastic bekertje bij je te houden op Pinkpop, want het festival verandert haar bekertjesbeleid.
Met het zogenaamde cup to cup-systeem - zoals ook al bij veel andere festivals - krijgen bezoekers bij de ingang een token om die bij de bar in te wisselen voor een plastic beker. Met een vorm van statiegeld dus.

Inleveren

Bij het inleveren van de plastic beker, krijgen ze vervolgens óf een nieuwe (gevulde) beker óf een token om deze op een ander moment weer in te leveren. Bezoekers die hun bekertje of token kwijt zijn, kunnen in ruil voor een half muntje, een nieuwe krijgen. Op deze manier hoopt het festival de grote afvalberg aan plastic bekertjes drastisch terug te drinken.
Vorig jaar kostte een muntje nog 3,20 euro. Bezoekers zouden dan dus 1,60 euro kwijt zijn geweest aan een bekertje met het nieuwe systeem.

Hamsteren

Voorheen werden lege plastic bekertjes door een klein groepje mensen massaal verzameld. Bij het inleveren van de bekertjes werd toen in plaats van een token, een vergoeding gegeven. Daardoor was het voor sommigen zelfs een lucratief verdienmodel geworden.