'Limburgse gemeenten minder aantrekkelijk om te wonen'

Van de 50 grootste gemeenten eindigt Maastricht bij aantrekkelijkheid op plek 35. © iStock
De grote Limburgse gemeenten blijken niet aantrekkelijk om te wonen. In een nieuw onderzoek onder de 50 grootste gemeenten van Nederland, scoren Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen slecht. Alleen Emmen doet het nog slechter.
Maastricht doet het iets beter, maar scoort met een 35ste plek ook niet hoog.

Vergelijken

In het onderzoek, uitgevoerd door Atlas Research, worden de vijftig grootste gemeenten op tientallen punten met elkaar vergeleken. Hierbij gaat het onder andere om woonaantrekkelijkheid, de ligging en stukken natuur in een stad.
Amsterdam is van de Nederlandse steden de meest aantrekkelijke om in te wonen. De hoofdstad wordt gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht.

Matig

Bij meerdere factoren, zo is te lezen in het onderzoek, scoren Limburgse gemeenten matig of laag. Dit scoren de gemeenten bijvoorbeeld bij het onderdeel 'bijdrage van groen en blauw aan woonaantrekkelijkheid': Maastricht op plek 10, Venlo op plek 25, Heerlen op plek 31 en Sittard-Geleen bijna onderaan, op plek 49.
En dit bij het onderdeel 'groen in de straat': Sittard-Geleen op plek 25, Heerlen op plek 26, Venlo op plek 39 en Maastricht op plek 40.

Woning in wijk met veel groen of blauw

Arnhem heeft volgens Atlas de grootste zogenoemde groenblauwe aantrekkelijkheid, gevolgd door Zwolle en Velsen. Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd, geeft Atlas aan. "Arnhem combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.
De opstellers van de gemeentelijst wijzen erop dat de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing de waarde van 'groen en blauw' in de buurt des te groter maakt. Water en begroeiing zorgen immers voor schaduw en verkoeling. "Ouderen zijn bijzonder gevoelig voor hittestress en zullen dus veel baat hebben bij koelere straten in een veranderend klimaat. Juist in tijden van vergrijzing, waarin daarnaast wordt verwacht dat ouderen langer thuis blijven wonen, kan groen en blauw in de straat helpen om die beleidsdoelstelling te verwezenlijken", klinkt het.