Kamervragen over samenvallen eindtoets en carnaval

Tweede Kamerleden René Peters, Mustafa Amhaouch en Inge van Dijk van het CDA hebben Kamervragen gesteld over het samenvallen van de eindtoets van de basisschool en carnaval volgend jaar.
De Kamerleden willen onder andere opheldering over of de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, het eens is met de CDA-fractie dat carnaval bij de Nederlandse cultuur hoort. Volgens de Kamerleden is carnaval immaterieel erfgoed en dus niet zo maar een evenement.
Serieus
"Ik vind het ook opvallend dat het niet in overleg is gegaan met de scholen in de regio", zegt Kamerlid Amhaouch uit Panningen. "Carnaval zit diepgeworteld in de Limburgse en de Brabantse cultuur en daar moet je wel serieus mee omgaan."
Doorstroomtoets
De doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 wordt in februari volgend jaar afgenomen en valt net samen met carnaval. Die timing zorgt dat er voor scholen in het zuiden van het land nog maar een week overblijft om de toets af te nemen.
Het ministerie laat maandag weten te begrijpen dat scholen in die periode veel andere dingen te doen hebben. "Onder mensen leeft het idee dat het maken van die toets een hele week in beslag neemt. Maar het afnemen van de toets duurt over het algemeen maar twee keer twee à drie uurtjes. Als je het goed plant, kan iedereen op dinsdag klaar zijn met de toets. Dan zijn er nog drie dagen tot carnaval", laat de woordvoerder weten.
Ongelukkig
Peters, Amhaouch en Van Dijk vragen zich af of 'het gebrek aan gevoel om hier rekening mee te houden een uiting is van weinig affiniteit met de regio?' Ook willen ze weten of erbij de invoering van de doorstroomtoets stil is gestaan dat carnaval en de doorstroomtoets eens in de zoveel tijd ongelukkig kunnen samenvallen.
Eerder werd al bekend dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangaf in gesprek te gaan met de overkoepelende carnavalsverenigingen SLV en BCL.