Ministerie in gesprek met carnavalsverenigingen over toets

De toets dient tussen 5 en 16 februari 2024 afgenomen te worden. © iStock
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zegt in gesprek te gaan met de overkoepelende carnavalsverenigingen SLV en BCL. Dit nadat er onvrede was ontstaan over de timing van de doorstroomtoets in 2024.
Die doorstroomtoets is de eindtoets die vanaf volgend jaar de Citotoets vervangt.

Onvrede

De doorstroomtoets staat nu gepland voor februari volgend jaar. "Scholen hebben de eerste twee volle weken van februari de tijd om die toets af te nemen", aldus een woordvoerder van het ministerie. De toets moet dus tussen maandag 5 en vrijdag 16 februari 2024 zijn afgenomen. Carnaval vindt volgend jaar plaats op 11, 12 en 13 februari.

Twee à drie uurtjes

Die timing zorgt dat er voor scholen in het zuiden van het land nog maar een week overblijft om de toets af te nemen. Het ministerie nuanceert dat. "Wij begrijpen dat scholen in die periode veel andere dingen te doen hebben", aldus de woordvoerder. "Onder mensen leeft het idee dat het maken van die toets een hele week in beslag neemt. Maar het afnemen van de toets duurt over het algemeen maar twee keer twee à drie uurtjes. Als je het goed plant, kan iedereen op dinsdag klaar zijn met de toets. Dan zijn er nog drie dagen tot carnaval."
En dus kunnen scholen, in samenspraak met de aanbieder, de toets plannen op een moment waar het wel schikt. "Maar dat neemt niet weg dat wij absoluut het gesprek aan zullen gaan met het SLV en BCL. Dat gesprek zal een dezer dagen plaatsvinden. Daarna zullen we de Tweede Kamer informeren, daar werden ook vragen gesteld."