Voetbalclub uit Einighausen stopt na 78 jaar

Volgende week komt SVE nog een keer in actie en op 10 juni is er nog een eindfeest. © L1 (Frank Moonen)
Het is niet de eerste voetbalclub die ten onder gaat en het zal ook niet de laatste zijn. Na bijna 80 jaar stopt SVE uit Einighausen ermee. 'De ziel is uit het dorp', zo klinkt het.
De groene grasmat op het sportcomplex aan de rand van het dorp ligt er nog prima bij. Toch is de laatste wedstrijd er gespeeld. SVE is dood en begraven, tot groot verdriet van kantinebeheerder en manusje van alles Jo Soons (83), die er bijna 70 (!) jaar lid is en tot het laatste moment een van de belangrijke pijlers van de club. Vanuit zijn woning heeft hij zelfs uitzicht op het complex en kon hij altijd alles in de gaten houden. Hij zal een andere hobby moeten zoeken.

Niet gegund

"Dag en nacht was ik met deze club bezig. Het is jammer dat de gemeente ons het 80-jarig jubileum niet meer heeft gegund," vertelt Soons een dag na de allerlaatste thuiswedstrijd.
Volgende week komt SVE nog een keer in actie en op 10 juni is er nog een eindfeest. Maar daarna is het klaar voor de club, die nog twee elftallen telde. Toch hadden ze graag door willen gaan, maar dat was financieel niet meer op te brengen, nu de gemeente Sittard-Geleen het jaarlijkse onderhoud niet meer wil betalen.

Zelf bekostigen

Bestuurslid Nigel Heylighen snapt er niks van. "Ik ben best wel boos, al kwam het besluit niet als een verrassing, zeker omdat het ledenaantal ook daalt. We hebben nog onderzocht of we het onderhoud van 35-duizend euro zelf konden bekostigen. Maar dat geld hebben we niet en dan houdt het op. En zelf een grasmaaier kopen, dan heb je weer vrijwilligers nodig en ook daar wringt de schoen."
De gemeente Sittard-Geleen kon maandag niet reageren.