Terminale patiënten moeten direct weg uit hospice Mook

De toegangspoort van Huis Wilma aan de Cuijksesteeg in Mook. © L1 (Gerard Pansier)
Hospice Huis Wilma in Mook sluit na maandag al de deuren. De laatste drie patiënten verhuizen naar een andere hospice en een zorghotel.
De aanleiding voor de plotse sluiting is een conflict tussen het hospice en zorgverzekeraar VGZ. De zorgverzekeraar heeft ondertussen een nieuw gesprek aangevraagd met initiatiefnemer van het hospice Ton Thissen.

Te voorbarig

Door onenigheid met VGZ kondigde Thissen vorige week aan Huis Wilma op 1 juni te sluiten. Een inkoper van de verzekeraar had het hospice laten weten dat er geen behoefte zou zijn aan deze voorziening tussen Nijmegen en Noord-Limburg. Volgens Thissen heeft de directie van VGZ inmiddels aan hem laten weten dat de inkoper wellicht iets te voorbarig heeft gehandeld. “Ze willen graag een nieuw gesprek om zaken te repareren”, laat Thissen maandag weten aan L1.
Een woordvoerder van VGZ bevestigt dat er een afspraak in de maak is voor een gesprek. De zorgverzekeraar blijft er bij het besluit verrassend en overhaast te vinden. VGZ hoopt dat het hospice het besluit heroverweegt. "Waar het om gaat is dat er een verschil zit tussen de 'behoefte' en onze zorgplicht, van waaruit wij ervoor moeten zorgen dat wij voldoende zorg inkopen voor onze leden. Dat laatste is geborgd. Dat betekent echter niet dat wij geen toekomst zien voor Hospice Huis Wilma", laat de woordvoerder weten.
De initiatiefnemer van Huis Wilma gaat graag in gesprek met VGZ om te horen hoe de verzekeraar erin staat. Voor die tijd wil hij niet zeggen of het hospice mogelijk toch verder gaat in Mook.

Belang van patiënt

Thissen geeft aan allereerst gehandeld te hebben in het belang van de mensen. Na het besluit voor de sluiting is met betrokkenen gezocht naar een goede oplossing voor de patiënten. "Daarom ben ik blij dat we in samenspraak met familie en artsen op tijd een nieuwe plek hebben gevonden voor deze mensen", geeft Thissen aan.
De contracten van het personeel van Huis Wilma lopen op 1 juni af.