Baktarwe van heel dichtbij voor bakker in Grevenbicht

Het brood gaat de oven in bij bakker Natalie Penders in Grevenbicht © L1 (Sjors Abeling)
Bakken met tarwe uit eigen land. Dat is het uitgangspunt van het project Nederlandse Baktarwe.
Het initiatief staat nog in de kinderschoenen, maar in Grevenbicht zijn Natalie Penders en Koen van Didden pioniers van het eerste uur.

Keten

Twee jaar geleden besloot Natalie te stoppen als bankier en de bakkerij in het dorp over te nemen. Samen met haar vriend, akkerbouwer van beroep, bedachten ze dat het wel leuk zou zijn om brood en vlaaien te maken van eigen baktarwe.
Het verbouwen van baktarwe gebeurt nog weinig in Nederland, toch is dat volgens van Didden steeds beter mogelijk. "Nederland heeft steeds meer het klimaat er naar," aldus de akkerbouwer. "Als we in de toekomst de juiste rassen kunnen selecteren en vervolgens de keten korter kunnen maken, dan heeft Nederlands baktarwe toekomst."

Proefbakken

Een half jaar geleden kon Natalie voor het eerst gebruik maken van meel, gemaakt van baktarwe van haar vriend. "Het was nog wel een uitdaging om daarmee te werken", vertelt ze. "Er is geen recept voor, dus ik heb een maand lang proefgebakken om de juiste verhoudingen voor mijn broden te kunnen vinden."