NVWA tikt Limburgse pluimveeslachterij op de vingers

Foto ter illustratie © Istock
Een Limburgse pluimveeslachterij mag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorlopig niet meer op hoge snelheid slachten. Om welke slachterij het gaat, zegt de NVWA vanwege privacy niet.
Ook wordt het slachthuis onder verscherpt toezicht geplaatst, nadat de waakhond er de afgelopen maanden verschillende overtredingen op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn had vastgesteld.

Openingen

Volgens de autoriteit werden er onder meer dieren tegen elkaar aangedrukt tijdens het uitladen van de vervoerscontainers, omdat het slachthuis niet controleerde of de openingen waardoor de kuikens de containers verlaten wel open waren. De NVWA paste naar eigen zeggen corrigerende maatregelen toe en schreef rapporten van bevindingen, maar desondanks bleek het bedrijf niet in staat het bedrijfsproces structureel te verbeteren.

Maximale slachtsnelheid

Slachthuizen die op hoge snelheid slachten hebben daar een specifieke toestemming voor nodig, waarbij er extra strenge eisen gelden om het dierenwelzijn en de hygiëne te waarborgen, geeft de NVWA aan. Het Limburgse slachthuis mocht 7500 vleeskuikens per uur slachten, maar door de schorsing valt het bedrijf nu terug naar de algemene maximale slachtsnelheid van 6000 vleeskuikens per uur.

Niet meer slachten

Het slachthuis krijgt vijf maanden de tijd om verbeteringen door te voeren, waarbij het in een aaneensluitende periode van drie maanden moet voldoen aan de eisen om op hogere snelheid te mogen slachten. Als dit niet lukt, wordt de toestemming om op hoge snelheid te mogen slachten definitief ingetrokken. Ook kan de erkenning van het bedrijf worden geschorst, wat betekent dat het bedrijf niet meer mag slachten.