Vuurwerk afgestoken bij kerk: 'Lijkt doelgericht'

De pastoor bij het vernielde raam, dat inmiddels dichtgetimmerd is. © Track'88
Bij de Grote Sint-Jan in Hoensbroek heeft dinsdag een persoon vuurwerk afgestoken. Een raam van de sacristie van de kerk is daardoor gesprongen.
"Het lijkt doelgericht. Maar het idee erachter ontgaat mij geheel", zo vertelt pastoor William van Dijck. "Ik weet echt niet waarom."

Vuurwerk

De schade is beperkt gebleven tot het raam en schroeiplekken op het kozijn. Toch is de pastoor geschrokken. "Het gaat niet alleen om de materiële schade die door de verzekering gedekt wordt, maar vooral om de vraag: wat iemand bezielt om zoiets te doen?" Er is aangifte gedaan bij de politie.
Van Dijck heeft de camerabeelden van het incident inmiddels bekeken. Daarop is een jong persoon in korte broek te zien, die over het hek klimt en rustig naar de plek des onheils loopt. Hoe hij het vuurwerk afsteekt, is niet te zien. Wel hoorden vrijwilligers rond hetzelfde moment een harde knal. De pastoor heeft de beelden in een oproep op sociale media gedeeld.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat dit voorkomt, zo vertelt de pastoor. "Toen was er een inbraakpoging bij de Kleine Sint Janskerk." Hij verspreidde toen de beelden toen online, waarna de man werd herkend.