Problemen kinderopvang hebben pijnlijke gevolgen in Limburg

Stockfoto © iStock
Er zijn weinig sectoren waar de problemen zich zo ernstig opstapelen als in de kinderopvang. En dat heeft ook pijnlijke gevolgen voor de Limburgse economie.
Opa en oma zijn niet meer vanzelfsprekend de oplossing voor ouders die een oppas zoeken. Het is meestal hooguit een deel van de oplossing. Gezonde ouderen willen ook hun eigen bezigheden houden. Professionele kinderopvang is dan ook bittere noodzaak voor ouders met een baan.
Zeker in Limburg waar de bevolking gemiddeld al ouder is dan in de meeste delen van het land, dreigt een steeds groter tekort aan arbeidskrachten. Personeelsgebrek remt de economische groei. Het probleem wordt versterkt als vrouwen en mannen door gebrek aan kinderopvang afhaken om een (deeltijd)baan te nemen.

Veel breder probleem

Dat negatieve effect maakt van het kinderopvangprobleem een veel breder probleem. En nog erger: het einde van het probleem is nog niet in zicht, voorspelt UWV, de organisatie die werklozen aan een baan helpt.
De krapte op de arbeidsmarkt in de kinderopvang is al gigantisch. Uit de laatste cijfers van UWV blijkt dat er in Limburg per vier vacatures maar één potentiële kandidaat in de UWV-bakken zit. Dat heet in vaktermen een zeer krappe arbeidsmarkt. Zo erg was het afgelopen drie jaar niet eerder, blijkt uit de zogenoemde spanningsindicator arbeidsmarkt.

Toverwoord

Het toverwoord is 'zij-instromer'. Daarmee worden mensen bedoeld die vanuit een andere sector, zoals de horeca en administratie, overstappen naar de kinderopvang. Landelijk was vorig jaar 40 procent van de nieuwe medewerkers in de kinderopvang een zij-instromer.
Het niet kunnen vinden van nieuwe mensen is niet de enige oorzaak van het probleem. Bestaande personeelstekorten leiden tot toenemende werkdruk, met als gevolg hoger ziekteverzuim. En dat leidt dan weer tot ontevredenheid met als toenemend risico dat pedagogisch medewerkers de sector verlaten. Aan banen elders geen gebrek immers.
Nadeel van zij-instromers is daarnaast dat ze door gebrek aan ervaring extra aandacht nodig hebben op de werkvloer. En daar is dan vaak weer te wenig tijd voor door de al bestaande werkdruk. Zo stapelen de problemen zich op bij de kinderopvang.

Gratis opvang

En dan speelt ook nog de landelijke politieke discussie over het volledig vergoeden van de kinderopvang, zodat ouders niet geremd worden door hoge kosten. Doel van deze maatregel is dat meer ouders gebruik gaan maken van de kinderopvang.
Het kabinet heeft die plannen al vooruit geschoven, omdat er simpelweg te weinig personeel is om de groei op te vangen. Zo blijft de kinderopvang ronddraaien in het rad met problemen.