Personeelstekort Limburgse kinderopvang blijft stijgen

Kinderopvang in problemen (archieffoto) © Kinderopvang (archieffoto)
De personele problemen bij de kinderopvangcentra worden komende tijd nog groter. Dat verwacht UWV, de organisatie die werklozen aan een baan probeert te helpen.
Het tekort aan potentiële kandidaten voor vacatures was afgelopen drie jaar niet eerder zo groot.

1 op de 4

"Op dit moment zijn er in Limburg bijna vier vacatures beschikbaar voor iedere (pedagogisch) medewerker kinderopvang die ingeschreven staat”, zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Monique Snijders. UWV voorspelt dat de krapte op deze arbeidsmarkt verder toeneemt. De vraag naar kinderopvang groeit en tegelijkertijd heeft de sector met hoog ziekteverzuim te maken, hetgeen weer leidt tot medewerkers die elders een baan gaan zoeken.

Zij-instromers

Aan het begin van dit jaar stonden er in Limburg bijna 150 vacatures open voor medewerker kinderopvang. UWV probeert werklozen uit andere sectoren, zoals horeca en administratie, naar de kinderopvang te loodsen. Dat worden zij-instromers genoemd.
Landelijk zijn vorig jaar 6.000 zij-instromers aan het werk gegaan bij de kinderopvang. Het is niet bekend om hoeveel medewerkers het gaat in Limburg.

Grote gevolgen

“Omdat kinderopvang een belangrijke voorwaarde is voor de beschikbaarheid van ouders op de arbeidsmarkt, heeft het personeelstekort in de kinderopvang ook gevolgen voor andere sectoren,” stelt UWV. De organisatie wil werkgevers in de kinderopvang extra steunen om het aantal zij-instromers te vergroten.