Kapotte stuw Roermond pas eind dit jaar klaar

De stuw bij Roermond. © L1 (Jos van den Broek)
De kapotte stuw in Roermond die verantwoordelijk is voor een lagere waterstand van de Maasplassen, is pas in het najaar volledig opgeknapt.
Dat meldt Rijkswaterstaat.

Problemen stuw

De problemen bij de stuw spelen al langere tijd. Rijkswaterstaat probeerde eerder de verouderde jukken van de stuw met laswerk te repareren. Maar dat was onvoldoende, zo bleek onder meer na inspecties van duikteams. Daarom is er een tijdelijke dam aangelegd en wordt er nu volop vanuit een bouwput gewerkt. Voor het winterseizoen begint moeten alle werkzaamheden klaar zijn. Dat betekent concreet dat 16 jukken van 3500 kilo per stuk vervangen worden. De scheepvaart ondervindt geen hinder van dit project.
De werkzaamheden duren tot dit najaar. © L1 (Jos van den Broek)

Schade op schade

Voor Rijkswaterstaat was het afgelopen jaar een pechjaar waarbij de ene calamiteit volgde na de andere. Zo moest vorige zomer de sluis in Linne worden opgeknapt. Daar kwamen onder meer zes nieuwe schuiven in. In november was het raak bij de sluis In Heel. Het cameratoezicht haperde en dus kwamen er beperkingen voor de scheepvaart.
Begin dit jaar ging het verder flink mis op het Julianakanaal bij Obbicht. Bij de verbreding van het kanaal liep een bouwkuip waar gewerkt moest worden vol met water. Het gevolg: grote schade voor vrachtschepen die zelfs via Antwerpen moesten omvaren. En toen ging de stuw in Roermond kapot. Het Maaswater lekte massaal weg waardoor er grote schade ontstond bij de drijvende huisjes van Marina Oolderkuuske.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!