Hoe vinden dakloze jongeren een bed?

Ralf Schrijnemeeckers belt met een daklozenopvang. © jongerenpanel de Derde Kamer
Vroeger was hij zelf dak- en thuisloos. Nu onderzoekt Ralf Schrijnemeeckers (27) uit Maastricht samen met lotgenoten hoe moeilijk het is om als jongere dakloze aan een slaapplek te komen.
Schrijnemeeckers maakt onderdeel uit van jongerenpanel de Derde Kamer.

'Van kastje naar de muur gestuurd'

De groep legt in video's op YouTube hun zoektocht naar een slaapplek vast. De Maastrichtenaar is onder meer al in Groningen en Amsterdam geweest. "Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Zelfs naar locaties die gewoon dicht zijn. Je staat voor de gesloten deur", vertelt hij.

Leeftijd en regiobinding

Bij het weigeren van dakloze jongeren spelen volgens de Maastrichtenaar leeftijd en regiobinding een grote rol. "Ik kom uit Maastricht en ben bijvoorbeeld in een andere stad beland. En dan is het zo van: jij bent niet van deze gemeente, dus ga maar terug naar huis toe."

Limburg

Het jongerenpanel is op dit moment in Limburg bezig met een steekproef. Schrijnemeeckers: "Verder ga ik daar niks over zeggen. Want ja, het is in volle gang. Ik ben benieuwd hoe men er straks op reageert. We willen de resultaten ook naar verschillende organisaties en gemeenten sturen." Wanneer de Limburgse resultaten bekend zijn, is nog niet duidelijk.