Hemelvaart: stilstaan bij geloof of lekker een vrije dag?

Een kleine groep christenen staat nog stil bij de betekenis achter Hemelvaart © iStock
Een dag naar de dierentuin, naar de zee of met vrienden het terras op. Wat zijn jouw plannen met Hemelvaart? Grote kans dat het niet het herdenken van het vertrek van Jezus naar de hemel is.
Maar toch is dat de reden waarom veel werknemers een verplichte vrije dag hebben en de meeste scholen gesloten zijn. Waarom is dat dan eigenlijk nog zo?

Ontkerkelijking

Hemelvaart is een christelijk feest, maar de afgelopen jaren is de ontkerkelijking alleen maar verder door aan het zetten. In december vorig jaar bleek nog dat bijna zes op de tien Nederlanders van 15 jaar en ouder niet gelooft. Veel mensen staan dan ook niet meer stil bij de betekenis erachter. “Het is duidelijk dat Hemelvaart als kerkelijk feest veel minder gevierd wordt dan vroeger, minder ook dan Pasen en Pinksteren", zegt theoloog Peter Nissen uit Swalmen.
Dat komt volgens Nissen onder meer doordat het een nogal abstract feest is. "Bij onderzoeken onder scholieren blijkt dat het verhaal achter Hemelvaart steeds minder bekend is. Mensen begrijpen niet echt wat er nou met Jezus gebeurt." Daarnaast zijn er rond Hemelvaart ook altijd minder volksgebruiken geweest, zoals er wel bijvoorbeeld met Pasen en Kerst is.

Vrije dag

Ongeveer vijf procent van de Limburgers gaat volgens Nissen nog regelmatig naar de kerk. "Ik denk dat alleen die mensen ook nog stilstaan bij de betekenis achter Hemelvaart. Maar voor het grootste deel van de mensen is het gewoon een vrije dag waarbij de religieuze betekenis op de achtergrond is gekomen."

Houdt Hemelvaart stand?

Kan een officiële feestdag met vrije dag als Hemelvaart dan nog wel langer standhouden? Nissen denkt van wel, maar niet per se door geloof. "Altijd als er in Nederland een voorstel komt om een van de christelijke feestdagen in te ruilen voor een ander feest, zoals bijvoorbeeld het Suikerfeest, gaan mensen op de achterste benen staan en protesteren alsof de identiteit van Nederland verloren zou gaan." Dat is nogal merkwaardig als je je bedenkt dat het voor veel mensen niet meer bekend is waarom Hemelvaart nu eigenlijk een vrije dag is.