Restaurant moet uit voormalige watertoren vertrekken

De voormalige watertoren in Schimmert. © Google Streetview
Restaurant De Reusch moet binnen twee weken uit de voormalige watertoren in Schimmert vertrekken. Dat heeft de rechter maandag besloten.
De eigenaren van het monumentale gebouw hadden de zaak aangespannen, omdat de exploitant een grote huurachterstand had.

Uniek project

ReVaS en De Smakelijke Reus van Schimmert begonnen een aantal jaar geleden aan een bijzonder project. In een voormalige watertoren in Schimmert bouwde eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en bar. De Smakelijke Reus van Schimmert realiseerde er het restaurant De Reusch.

Hoge energierekening

Sinds de zomer van 2021 konden gasten er terecht voor maaltijden gemaakt met streekproducten, en een drankje op het terras op de bovenste verdieping van het gebouw, met uitzicht over de regio. De samenwerking tussen de twee partijen verliep prima, tot ReVaS in het najaar van 2022 een fikse energierekening stuurde. Daardoor verslechterde de onderlinge verstandhouding.
Het gebouw was flink verduurzaamd door het plaatsen van vloerverwarming en vier waterpompen. Bovendien waren er op de parkeerplaats zonnepanelen gebouwd. Toch kon de energierekening door de energiecrisis torenhoog worden omdat de muren niet voldoende geïsoleerd zij.

Huurachterstand

De Smakelijke Reus kon de huur sinds begin dit jaar niet meer betalen en loopt inmiddels ruim vier maanden achter. In maart besloot ReVaS daarom een bodemprocedure te starten bij de rechtbank om de samenwerkingsovereenkomst te ontbinden en om beslag te leggen op het restaurant.

Twee weken tijd

De rechter geeft eigenaar ReVaS nu gelijk. Doorgaans is een huurachterstand van drie maanden voldoende om ontbinding van een huurovereenkomst te rechtvaardigen. Daarom gaat de rechter er vanuit dat dit ook uit de bodemprocedure zal komen. De horecaondernemers krijgen daarom twee weken de tijd om uit het pand te vertrekken. Ze moeten bovendien bijna 50.000 euro aan achterstallige huur betalen en ruim 12.000 euro aan overige kosten. Ook moet De Smakelijke Reus de proceskosten vergoeden.
De openstaande energierekening is onderdeel van de bodemprocedure. Daar wordt op een later tijdstip over beslist.