Twee asielzoekers zetten hongerstaking door

De asielzoekers van het AZC in Maastricht die sinds enkele dagen in hongerstaking zijn. © L1 (Robert Janssen)
Twee asielzoekers van het azc in Maastricht zijn nog in hongerstaking. Ze eisen duidelijkheid over hun situatie en eten inmiddels uit protest al bijna een week niks meer.
Dinsdag begonnen zes asielzoekers aan hun actie tegen de lange en onduidelijke asielprocedure. Twee van hen zijn vastbesloten door te zetten.

Grote onzekerheid

De asielzoekers zitten al lange tijd in onzekerheid. Normaal gesproken duurt het zo'n drie maanden na hun aankomst in Nederland voordat ze het eerste gesprek hebben met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een van hen zegt inmiddels al zeven maanden te wachten op dat eerste gesprek.
De man uit Syrië noemt de procedure "onbetrouwbaar" en kent verschillende mensen die na hem binnen zijn gekomen en toch al een interview of zelfs hun verblijfsvergunning hebben gekregen.

Frustrerend

De hongerstakers zijn het wachten moe. Ze willen duidelijkheid en het liefst ook zo snel mogelijk aan het werk. Nu lijkt alles stil te staan. De Syriër vertelt wel begrip te hebben voor de lange wachtrijen bij de ggz, maar het is voor hem heel belangrijk dat zijn zoon een controle en hulp krijgt.

Bezoek IND

Vrijdag komt een delegatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst naar Maastricht om uitleg te geven over de situatie en duidelijk te maken dat de vluchtelingen geduld moeten hebben. De vertraging wordt onder meer veroorzaakt door een tekort aan personeel bij de IND.