Tientallen sollicitanten voor vacature burgemeester Roermond

Het stadhuis aan de Markt in Roermond © Istock
In totaal 22 mensen hebben gesolliciteerd naar de vacature van burgemeester van Roermond.
De Limburgse gouverneur Emile Roemer kreeg sollicitatiebrieven voor deze post van 4 vrouwen en 18 mannen, maakte de provincie Limburg zaterdag bekend.

Sollicitanten

De meeste sollicitanten hebben een ambtelijke en of politiek-bestuurlijke achtergrond. Momenteel is Onno Hoes (VVD) waarnemend burgemeester van Roermond. Hoes volgde Rianne Donders op, die op 1 november 2022 opstapte als gevolg van een langslepend conflict met de omstreden liberale politicus Jos van Rey.
Ze stapte op nadat Jos van Rey tot wethouder was gekozen. Naar eigen zeggen vertrok ze als burgemeester van Roermond wegens 'onoverbrugbare' verschillen van opvatting tussen haar een een groot deel van de gemeenteraad. Een raadsmeerderheid die gedomineerd wordt door de partij van Jos van Rey. Rianne Donders-de Leest was bijna acht jaar burgemeester van Roermond.

Jos van Rey

Van Rey is in Roermond wethouder volkshuisvesting, milieu en klimaat. Hij was eerder wethouder van 1998 tot en met 2012. In die tijd hield hij zich vooral bezig met bouwen. In oktober 2012 trad hij af na invallen van justitie in zijn woning en het stadhuis op verdenking van fraude. Hij werd eind 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en daarnaast mocht hij twee jaar lang geen bestuurlijk ambt uitoefenen.
Van Rey was schuldig bevonden aan het aannemen van giften van zijn inmiddels overleden stadgenoot en projectontwikkelaar Piet van Pol en drie andere lokale ondernemers, gedurende een lange periode. Het ging onder meer om buitenlandse reisjes naar voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen. Verder werd hij schuldig geacht aan witwassen, stempasfraude en het lekken van vertrouwelijke informatie over een eerdere sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond.