Baarlo ontmoetingsplaats voor religieuze LHBTI'ers

In de kapel bij het kasteel is tijdens de bijeenkomst ook een viering. © Robert Janssen
De kerk en seksuele diversiteit: het blijft een lastige combinatie. Al heel wat jaren probeert de Europese organisatie voor de LHBTI-gemeenschap de verhoudingen te verbeteren. In Baarlo is op dit moment de jaarlijkse bijeenkomst van de organisatie.
Zo'n 150 mensen uit 25 landen zijn neergestreken in Kasteel de Berckt.

Ervaringen delen

Verdeeld over het weekend zijn er verschillende workshops, sommigen psychologisch van aard, andere religieus en ook worden praktische tips gegeven. Raymond Hintjes uit Roermond is een van de bezoekers van de conferentie. "Het belangrijkste is eigenlijk je ervaringen te delen. En dan zie je dat uit welk land je ook komt en welke achtergrond je ook hebt, je overal tegen de zelfde zaken aanloopt. Er is dus veel herkenning."

Bewust in Limburg

De bijeenkomst wordt jaarlijks in een ander land georganiseerd. Dit keer is Nederland aan de beurt. Er is bewust gekozen voor Limburg zegt Kees Goedegebuur van de organisatie. 'Van oorsprong zijn we een protestante organisatie, we vonden het goed om nu de vleugels uit slaan en het katholieke zuiden te bezoeken."

Acceptatie verschillend

Goedegebuur beseft dat er wel verschillen tussen de deelnemers zijn. De acceptatie is bij veel landen lang niet groot als in Nederland. "Zo mogen mensen uit de LHBTI-gemeenschap in Oost-Europese landen niet eens samenkomen, en als je dan ook nog christen bent ben je gewoon niet meer welkom."

Vasthouden aan geloof

Organisatie en ook Hintjes beseffen dat ze een moeilijke strijd voeren, maar de kerk daarom links laten liggen is geen optie. "Als het gaat om rituelen dan heeft de kerk veel te bieden, dus in die zin kun je daar gebruik van maken", stelt de Roermondenaar.