Dag van de Verpleging: van je roeping je werk maken

Saskia en Maud werken allebei op de afdeling hemodialyse in het Maastrichtse ziekenhuis. © L1 (Maarten Bastiaens)
Er is een groeiend tekort aan medewerkers in de zorg. Op deze Dag van de Verpleging staat de waardering voor het zorgpersoneel centraal. En hoewel het 'gewoon' werk is, voelt het toch ook vaak een beetje als een roeping.
Saskia Smeets is dit jaar drie decennia actief in de zorg en inmiddels 22 jaar werkzaam in het MUMC+ in Maastricht. Op de afdeling hemodialyse spreekt ze over de passie voor het vak die haar in de zorg hield. "Zo kun je het zelf een stuk leuker maken."

Geboorte van kleine broer

Ze was acht jaar oud toen haar broertje geboren werd. "Sindsdien heb ik het vak van verpleegkundige niet meer los kunnen laten", blikt de nu 51-jarige Smeets terug. "In de laatste klas op de middelbare school hadden we een beroependag, toen wist ik het wel zeker." Sinds 2001 werkt Smeets in het Maastrichter ziekenhuis. In die jaren heeft ze al veel personeel zien komen en gaan. "Het samenwerken met jongeren zorgt ook dat je scherp blijft."

'Maud gaat de zorg in'

De 24-jarige Maud Kuijpers werkt komende september precies drie jaar in het Maastrichtse ziekenhuis. "Vroeger stond het al redelijk snel vast dat ik in de zorg wilde werken. Ook familieleden zeiden toen al 'Maud gaat de zorg in'." Als collega van Smeets op de afdeling hemodialyse legt ze uit waarom ze juist voor die afdeling koos. "Je werkt hier met veel chronische patiënten. Zo ontstaat er onderling ook een band. Dat vind ik persoonlijk heel fijn."

Jong en oud

Op de afdeling variëren de leeftijden tussen de 20 en 65 jaar oud. "Dat zorgt soms voor verschillende inzichten", aldus Kuijpers. "De huidige opleidingen zijn in vergelijking met de opleiding die ik had natuurlijk veel veranderd. Dat merk je ook wel in de werkzaamheden", gaat Smeets verder. Toch blijft de sfeer altijd goed op de vloer. "Dan wordt het vuurtje nog wel eens aangewakkerd om te onderzoeken wat nou de juiste werkwijze is."

Heilig vuur

De afgelopen jaren stond de zorgsector meermaals onder druk. Was het niet tijdens de coronacrisis dan wel vanwege aanhoudende vraag naar zorgpersoneel. Ook in die periode heeft Smeets er nooit over nagedacht de sector te verlaten. "Het is de passie die je hier houdt. Op iedere werkplek is er wel iets wat niet leuk is. Je moet verder kijken dan dat."
Kuijpers is nog geen drie jaar actief in het ziekenhuis, toch staat voor haar al vast dat ze dit voor de rest van haar leven wil blijven doen. "Ik zie me ook niets anders doen."