Verviervoudiging Halt-straffen voor agressieve voetballers

In Heer werd een scheidsrechter in de hoek gedrongen en kreeg klappen © RTV Maastricht
In 2022 is het aantal opgelegde Halt-straffen aan jeugdige spelers van amateurvoetbalwedstrijden verviervoudigd.
Dat blijkt uit cijfers van bureau Halt.
De KNVB is al jaren bezig om agressief gedrag op het voetbalveld bij amateurwedstrijden tegen te gaan. "Agressie bij amateurwedstrijden is steeds zichtbaarder door social media. We doen zelf ook onderzoek op basis van de filmpjes," meldt de KNVB.
Straftraining
"Een manier om agressie aan te kunnen pakken is de 'aanklager amateurvoetbal'. Een club kan dan samen met de KNVB en bureau Halt alternatieve straffen opleggen aan spelers die zich misdragen. Via de tuchtcommissie van de KNVB kan er een Halt 1 of Halt 2 training worden opgelegd", aldus de KNVB.
Er zijn verschillende straffen die gegeven kunnen worden. Bij een zogenoemde Halt 1 straf krijgen overtreders de training 'Sport en Gedrag I' waarbij het gaat om reflectie en wat een speler in de toekomst anders kan doen. De Halt 2 training wordt opgelegd bij zwaardere overtredingen. Hier krijgt de speler ook een training om de boosheid aan te pakken.
In Limburg zijn in 2022 12 Halt 1 straffen opgelegd. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 2021. De Halt 2 straffen is in 2022 drie keer opgelegd. Dat is er een meer dan het voorgaande jaar.
Scheidsrechter Raymond Eberson bij VV Born ziet ook een stijging. "Ik denk dat jongeren na corona ook een korter lontje hebben. Het is anders geworden", zegt Eberson. Stan Teuben ontwikkelaar arbitrage bij de KNVB onderschrijft dat: "De heftigheid van de incidenten neemt toe."

Prestatiedruk

Jill Lobbestael, klinisch psycholoog bij Maastricht University, heeft onderzoek gedaan naar agressie bij voetbal. Ze denkt dat verschillende factoren meespelen. "Bij voetbal speelt ook mee dat er druk is om te presteren. Dat zie je ook steeds meer bij jeugdvoetbal", zegt Lobbestael. "Dus ik denk dat het belangrijk is om te werken aan een positieve cultuur binnen voetbal."

Landelijk

De KNVB meldt dat er in het seizoen 2021-2022 - 148 Halt 1 trainingen en 63 Halt 2 trainingen zijn gegeven in Nederland. In totaal zijn er 714.653 wedstrijden gespeeld.
Halt is een Nederlandse instantie die kortlopende interventies organiseert om jeugdcriminaliteit te voorkomen, bestrijden en bestraffen.