Asielzoekers Maastricht willen hongerstaking lang volhouden

De asielzoekers van het AZC in Maastricht die sinds enkele dagen in hongerstaking zijn. © L1 (Robert Janssen)
De zes asielzoekers van het AZC in Maastricht zijn van plan hun hongerstaking vol te houden totdat hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen afgelopen dinsdag met de staking.
Twee van de zes stakers laten naast het eten ook het drinken staan. Ze eisen onder meer snellere duidelijkheid over hun situatie. Ook willen ze dat ze mogen gaan werken.

Grote onzekerheid

De asielzoekers zitten lang in onzekerheid. In de regel duurt het drie maanden na hun komst naar Nederland voordat ze het eerste gesprek hebben met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Nu is die wachttijd door personeelstekort bij de IND opgelopen tot soms wel 15 maanden.
De hongerstakers op het AZC in Maastricht zijn het wachten moe, ze willen duidelijkheid en ook zo snel mogelijk aan het werk. "Het is heel frustrerend. Sommigen van ons hebben werk aangeboden gekregen, maar krijgen dan van de werkgever te horen dat ze niet aangenomen mogen worden", zegt Mustafa Zain, een van de actievoerders.

Vastberaden actievoerders

De Syriër is door de hongerstaking een beetje flauwtjes en ook zijn handen trillen. De twee asielzoekers die bij de hongerstaking ook geen water drinken, zijn er iets slechter aan toe. Toch zijn ook zij van plan door te zetten. "We gaan door totdat onze eisen zijn ingewilgd", zegt de vastberaden Syriër.

Bezoek IND

Volgende week komt een delegatie van de IND naar Maastricht om uitleg te geven over de situatie en duidelijk te maken dat de vluchtelingen geduld moeten hebben. Dat is onder meer door het tekort aan personeel. "Als ze ons nu laten werken, betalen wij belasting en dan kunnen met dat geld nieuwe medewerkers worden aangenomen door de IND", zo is de gedachte van Zain.

Gezondheid gemonitord

Het Centraal Orgaan Asielzoekers zegt de gezondheid van de vluchtelingen in hongerstaking goed in de gaten te houden. "Ze worden elke dag gemonitord en zo nodig wordt er medische hulp ingeschakeld", aldus een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!