'Pabo moet aan strengere eisen voldoen voor beter onderwijs'

Stockfoto © iStock
Een hbo-diploma van de opleiding leraar basisonderwijs (Pabo) moet aan veel strengere eisen gaan voldoen, om zo het onderwijsniveau in Nederland naar een hoger plan te krijgen.
Dat zegt emeritus hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner in het televisieprogramma L1mburg Centraal.

Opleiding onvoldoende

Steeds meer leerlingen halen het minimum niet meer als het om taal of rekenen gaat. Ze gaan daardoor met te weinig vaardigheden naar het voortgezet onderwijs. Daar wordt die achterstand niet meer ingehaald. Een groot probleem, 'dat begint bij de leerkrachten', zegt Kirschner. "Die zijn lang niet meer altijd in staat om goed onderwijs te geven. En dat heeft weer te maken met hoe ze zelf zijn opgeleid tot leerkracht. Dat is vaak onvoldoende."
Volgens Kirschner kunnen Pabo-opleidingen zelf bepalen wat de vereisten voor een diploma zijn. "De ene Pabo vindt het heel belangrijk dat een leerkracht veel weet over de natuur, bijvoorbeeld. Een andere opleiding zet meer in op rekenen of taal. Niemand die daar standaardeisen aan stelt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!