FNV ziet beweging bij VDL, wil Nedcar-acties opschorten

Honderden werknemers schrijven zich in voor de staking. © L1
FNV Bondgenoten roept de leden bij VDL Nedcar op de acties voorlopig op te schorten. De bond ziet beweging in de gesprekken met de directie van VDL en roept het personeel op vrijdag weer te gaan werken.
Dat zegt vakbondsbestuurder Ron Peters donderdag. Dat volgt op een informeel overleg tussen directie en bonden, woensdagavond. Er zou tot laat in de avond zijn gesproken. Dat gebeurde na bemiddeling van oud-minister Aart Jan de Geus, die eerder al naar voren werd geschoven door de gemeente Sittard-Geleen.

Vertrouwen

Volgens Peters heeft dat gesprek tot redelijk wat vertrouwen geleid en kan nu ook weer formeel worden gesproken. Zijn collega Jeroen Bruinsma van CNV bevestigt dat, maar is iets meer terughoudend. Hij spreekt van een handreiking, maar zegt in gesprek met persbureau ANP ook dat de stakingen nog niet definitief van de baan zijn.
Sinds vorige week wordt gestaakt bij de autofabriek in Born. Het personeel wil een beter sociaal plan voor de onvermijdelijke ontslagen die volgen na maart 2024. Dan loopt het contract met opdrachtgever BMW af. Er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever.

Videoboodschap

VDL-directeur Willem van der Leegte heeft woensdagavond in een videoboodschap het Nedcar-personeel gevraagd de rust te bewaren. Ook hij ziet ontslagen als onvermijdelijk, maar zei ook dat de directie streeft naar een goed sociaal plan voor de mensen die hun baan verliezen.
De bonden en de directie kwamen tot nu toe niet tot een akkoord. De directie vond de eisen van de bonden veel te ver gaan. Maar blijkbaar is er volgens de bonden nu wel wat beweging en zouden de partijen nader tot elkaar zijn gekomen.