Rooms In Alles en andere opvallende voetbalnamen

Stockfoto © iStock
Het seizoen van het regionale amateurvoetbal nadert zijn climax en een blik op de ranglijst leert ons hoe de prijzen worden verdeeld. Maar diezelfde ranglijst zorgt soms voor wat gefronste wenkbrauwen. Want wat betekent 'DVO' en wat zijn 'Montagnards'?
Dit zijn de meest opvallende namen die je op de voetbalvelden tegen kunt komen.

Niet alles is rooms

Zo was het vroeg in de twintigste eeuw hip om een rooms-katholieke voetbalclub- of vereniging op te richten. Vandaar dat er vaak 'RK' voor of in een naam staat. Maar de gewenste verwijzing naar het geloof zorgde ook voor de nodige creativiteit.

RESIA

De lokale trots uit Wellerlooi speelt onder de naam 'RESIA'42'. Dat de club werd opgericht door het kerkelijke deel van het dorp wordt duidelijk als we RESIA onder de loep leggen. Rooms En Sportief In Alles.

FC RIA

Torino-verdediger Perr Schuurs trapte in Nieuwstadt voor het eerst tegen een bal. Dat deed hij onder de vlag van FC RIA. En de oprichters van die club, die in 2026 honderd jaar bestaat, hadden de katholieke kerk hoog in het vaan. FC RIA is namelijk kort voor Football Club Rooms In Alles.

RIOS'31

In Echt, op Sportpark In de Bandert, is niet alleen de Echter Voetbal Vereniging actief. RIOS'31, uitkomend in de vijfde klasse, speelt haar thuiswedstrijden op hetzelfde sportpark. De club die in 1965 nog Nederlands kampioen werd bij de zondagamateurs luistert voluit naar de naam Rooms In Onze Sport'31.
Dat de katholieke kerk een grote invloed had bij de naamgeving van voetbalclubs mag dus bekend zijn, maar de lijst in feite is nog vele male langer.

Inspanning en ontspanning

Dat er wordt verwezen naar de kerk is dus duidelijk. Maar ook andere afkortingen passeren regelmatig de revue.

IVO

In Velden, op Sportpark Theo Lommen, speelt IVO sinds 1917 haar thuiswedstrijden. De voetbaltak van de overkoepelende Sportvereniging Velden is niet vernoemd naar een bekende 'Ivo' uit het dorp. Nee, het is een afkorting waar een regel uit de beginjaren uit schuilt: Inspanning Voor Ontspanning. In Velden moet je je dus eerst inspannen waarna ontspanning volgt.

Door Eendracht Verkregen

Voormalig international Stan Valckx trapt nog altijd tegen een bal en dat doet hij bij de club waar het voor hem ooit is begonnen. Voordat hij naar VVV trok was Valckx te bewonderen in het groen-geel van DEV Arcen. Ook wel Door Eendracht Verkregen Arcen. "Eendracht maakt macht", dacht Valckx wellicht toen hij in 1988 naar PSV trok.

DVO

Sittard heeft een breed scala aan voetbalclubs met bovenaan de lijst natuurlijk Fortuna Sittard. Daaronder clubs die in alle krochten van het Limburgs amateurvoetbal acteren. DVO uit de wijk Overhoven werd in 1926 Door Vrienden Opgericht.

Buitenlandse invloeden

Het ligt natuurlijk voor de hand om je club een Nederlandse of Engelse naam mee te geven. Het is per slot van rekening een sport die haar oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk. Toch gaan sommige namen verder dan dat.

Montagnards

Wie voor het eerst een uitwedstrijd naar Montagnards op het programma heeft staan zal denken dat hij bij Vaals richting het drielandenpunt moet doorrijden. Niets is minder waar, de club is afkomstig uit Bergen. Als we Montagnards vrij vertalen komen we dan ook uit op Bergbewoners. Aan creativiteit geen gebrek bij de club waar Lieke Martens haar voetbalkwaliteiten ontdekte.

Woander Forrest

Toen de voetbalclubs uit Merkelbeek en Doenrade in 2019 werden genoodzaakt tot een fusie kregen leden de mogelijkheid een nieuwe naam te bedenken. En wat kwam daar uit? Woander Forrest. Volgens De Limburger koos 66 procent van de leden voor een naam die verwijst naar het Waanderbos, dat gelegen is tussen Merkelbeek, Doenrade en Bingelrade. Een opmerkelijk besluit. What's next?
Aan bijzondere en opmerkelijke voetbalnamen geen gebrek in Limburg. De lijst is vele malen langer, zeker als er gekeken wordt naar de clubs die ooit zijn opgegaan in een fusie of zijn opgeheven. Van Megacles tot Havantia, over het Limburgs voetbal valt genoeg te vertellen.