Hongerstaking AZC Maastricht: IND stuurt voorlichters

Actievoerenden asielzoekers voor het AZC Maastricht begin mei. © Track'88
De Immigratie- en Naturalisatie Dienst IND gaat met spoed voorlichting geven aan asielzoekers in het AZC in Maastricht, als reactie op een aangekondigde hongerstaking.
Dat laat de IND weten.

Aangekondigde hongerstaking

Eerder kondigden negen asielzoekers in Maastricht aan vanaf dinsdag in hongerstaking te gaan vanwege het lange wachten op een interview met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De voorlichting bestaat uit twee medewerkers van de dienst die op het Maastrichtse asielzoekerscentrum een gesprek gaan voeren. Dat moet leiden tot meer inzicht in de procedures.

Onzekerheid

"Er is meer behoefte aan informatie omdat de onzekerheid toeneemt door de langere wachttijden," meldt het IND. " De IND kan niks aan de wachttijden doen omdat er onvoldoende capaciteit is voor de hoeveelheid asielaanvragen. We doen al meer dan we kunnen, maar met deze aantallen blijft de wachttijd lang. Door informatie te geven kunnen we een deel van de onzekerheid wegnemen." Door de grote drukte bij het IND is het ook lastiger om medewerkers vrij te maken voor het geven van deze voorlichting. "Deze voorlichters zijn mensen die nu bijvoorbeeld verhoren afnemen."

Meerdere stakingen

Het ongeduld bij de Maastrichtse asielzoekers is niet uniek. Eerder dit jaar waren er stakingen in Genemuiden en Goes. In april zijn 20 asielzoekers in Purmerend acht dagen in hongerstaking gegaan, naar eigen zeggen omdat ze al maanden wachten op duidelijkheid over hun asielprocedure. Ook vinden ze de omstandigheden in de grote tenten waarin ze verblijven slecht. Een jaar geleden speelde hetzelfde in de toenmalige opvang in Schinnen.