Man die lichaam vader verborg niet bekend bij gemeente

De woning waar het lichaam werd gevonden © L1 (Frank Moonen)
De 82-jarige man uit Landgraaf die het lichaam van zijn overleden vader in de vrieskist verborg, was niet bekend bij de gemeente. Ook zijn er geen klachten over de man bij de gemeente binnengekomen.
Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Landgraaf. Maandag werd bekend dat in de woning van de man het lichaam van zijn overleden vader in een vrieskist is gevonden. Die vader zou nu 103 jaar zijn. Onderzoek moet uitwijzen wanneer hij is overleden.

DNA-onderzoek

Om definitief vast te stellen dat het inderdaad om de overleden vader gaat, moet er DNA-onderzoek plaatsvinden. "Omdat het lichaam in zo'n verre staat van ontbinding is, kan alleen via DNA worden aangetoond dat het inderdaad om zijn vader gaat. Hij staat vandaag dan ook DNA af in het politiebureau", zegt zijn advocaat Raimon Maessen.

Onduidelijk

De man zelf zei maandag tegen L1 dat zijn vader anderhalf jaar geleden is overleden. Tegen de politie heeft hij iets anders gezegd en de buren hebben verklaard dat ze de vader nog nooit hebben gezien, hoewel ze er al elf jaar wonen. "Het kan dus best wel eens veel langer zijn, maar onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet dat uitwijzen. Dat kan even duren", aldus Maessen.

Mogelijke fraude

Ook kan daarna pas worden berekend hoeveel geld de man door pensioenen, AOW of uitkeringen onterecht heeft ontvangen. Bij de gemeente Landgraaf is daarover niets bekend. "Wij zijn niet benadeeld", zegt de woordvoerder.

Ondersteuning

De gemeente bekijkt inmiddels wel via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de man zelfstandig kan blijven wonen en de financiële middelen daarvoor heeft. Dat lijkt vooralsnog het geval. Ook wordt gekeken hoe de situatie in huis is. "Mensen van Handhaving zijn binnen geweest, de man kan er op dit moment gewoon blijven wonen, maar er zal het één en ander moeten gebeuren", stelt de gemeente.
Zo klagen buurtbewoners al langer over stankoverlast, ratten en ander ongedierte die vanuit de woning komen.

Verdenking

Justitie heeft de zaak in onderzoek en verdenkt de 82-jarige man op dit moment van het wegmaken van een lichaam. Mogelijk komt daar later nog fraude bij. De zaak kwam aan het rollen nadat de huisarts van het gezin de zaak niet vertrouwde omdat hij de vader van de man al een tijd niet meer had gezien. Hij schakelde de politie in, die zaterdag een onderzoek startte en het lichaam van de vader in de vrieskist vond.

Zoon ook overleden

Volgens buurtbewoners woonde in het huis tot voorkort nog een zoon, van rond de 50 jaar oud. Hij zou in februari van dit jaar zijn overleden. De gemeente Landgraaf kan daar om privacyredenen verder niks over zeggen.