Limburgs Amber Alert geeft kinderen les in weerbaarheid

Afbeelding ter illustratie
Hoe bescherm je kinderen tegen gevaren? Daarvoor ontwikkelde de Limburgse stichting Amber Alert Europe het nieuwe lesprogramma STERK.
Groep 6 van Bredeschool De Bron in Neerbeek was dinsdag de eerste school in Limburg waar kinderen werkten met het nieuwe lesmateriaal. De weerbaarheid moet vooral van de kinderen zelf komen. "We proberen kinderen met filmpjes en spelletjes bewust te maken van gevaar. Zowel in het echte leven als online. Zodat je weet dat bij Snapchat of Instagram ook niet alles is wat het lijkt", zo vertelt Dominique Troisfontaine van Amber Alert Europe.

Amber Alert

Per jaar worden er in Nederland 17.000 kinderen als vermist opgegeven. Het overgrote deel daarvan blijkt onschuldig: 94 procent van de kinderen wordt snel teruggevonden. Bij sommige vermissingen dreigt wel acuut gevaar, zoals afgelopen jaar bij de vermissing van de 9-jarige Gino. In het geval van dreigend levensgevaar wordt een Amber Alert verstuurd. In 2022 waren er vijf Amber Alert meldingen, nooit waren dat er zo veel.

600 scholen

De Limburgse stichting Amber Alert Europe verzorgde de Amber Albert-meldingen van 2008 tot 2021. Sinds november van dat jaar werd die taak overgedragen aan de Nationale Politie en Burgernet. "Wij houden ons nu vooral bezig met preventie-programma's, zoals dit lespakket", aldus Troisfontaine van de Beekse stichting. "De belangstelling van de basisscholen is overweldigend. Meer dan 600 scholen hebben zich bij ons gemeld. Voorlopig hebben we 40 sessies gepland, voor de andere scholen stellen we lesmateriaal ter beschikking. We zoeken nu naar fondsen om het project verder uit te breiden."