Antisemitisme: belaagde scholier Brunssum naar Israël

Stockfoto © Istock
De veertienjarige Joodse jongen in Brunssum die sinds september wordt bedreigd, voelt zich in Nederland niet langer veilig en verhuist mede om die reden naar Israël.
Dat meldt hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad maandag bij radioprogramma Het Misdaadbureau van WNL.

Veiligheid

De vader van Samuel meldde vorige maand al dat de jongen, die al zijn hele leven een keppeltje draagt, in Brunssum wordt belaagd. De man vreesde toen al voor de veiligheid van de brugklasser. "Sinds september heeft hij last van provocerende opmerkingen en gescheld", zei de man toen. "In december is hij opgewacht bij de supermarkt om de hoek door jongens van de school. De school opperde daarop dat hij een alternatieve route zou kunnen nemen van huis naar school."

Bedreigd

De stap naar Israël zat volgens haar al langer in de planning, maar kwam het in een stroomversnelling door de vijandige behandeling die de jongen in Brunssum ten deel valt. Hij is onder meer uitgemaakt voor 'kankerjood' en bedreigd met de dood. Dat gebeurde steeds door groepen jongeren. De politie heeft zich wel beziggehouden met de zaak, maar volgens de hoofdredacteur van NIW had dit 'geen prioriteit'.

'Net als ik'

Volgens Voet is de jongen al zeker drie keer belaagd op de Compass-school, een van de scholen in het gebouw van 't Rombout. Ook de Internationale Schakelklas ISK vindt daar onderdak, een school voor jongeren die pas kort in Nederland wonen. Volgens de vader zitten de belagers van Samuel op het ISK. Inmiddels heeft de jongen toestemming om in Israël zijn opleiding te vervolgen, reden om de stap nu al te zetten. "Ik ben erg blij, want dan ben in ten minste met leerlingen die net zo zijn als ik”, citeerde Voet de jongen.