Dieropvang stopt met noodopvang dieren vanwege agressie

De noodopvang vangt dieren op die met de dierenambulance gebracht worden. © ANP
De dierenopvang in Smakt stopt met de noodopvang van dieren in Noord-Limburg. De toenemende agressie van diereigenaren is voor eigenaar Coen Goumans de druppel.
Daarom heeft hij besloten vanaf 1 januari 2024 de stekker uit de noodopvang te trekken.

Dierenambulance

Stichting Op de Smakterheide in Smakt vangt in die noodopvang dieren uit zes Noord-Limburgse gemeenten en het Brabantse Deurne op die door de dierenambulance zijn gered. Het gaat om zwerfdieren en gewonde dieren. Vooral honden, katten en beschermde dieren.

Agressie neemt toe

Eigenaren reageren vaak boos als hun hond door de dierenambulance is opgehaald en naar de noodopvang is overgebracht, vertelt Goumans op L1 Radio. "Negen van de tien keer is de chip niet geregistreerd. Daardoor ligt het probleem bij de eigenaar. Zo'n hond wordt naar de opvang gebracht en daar zitten kosten aan verbonden."
Het gebeurt 'veel te vaak' dat eigenaren verhaal komen halen. "Ze weigeren te betalen, zijn boos dat ze na sluitingstijd hun hond niet meer kunnen ophalen en breken gewoon in. En ze zijn agressief aan de balie."

Niet toegeven

Goumans laat niet over zich heen lopen. "Het gebeurt maandelijks dat een eigenaar rond 18:00 uur belt dat hij zijn hond op wil komen halen. Dan zeggen we 'dat gaat niet, want we zijn gesloten'. Maar daar hebben ze geen boodschap aan. Ze komen toch."
Het komt in dat soort gevallen wel eens tot een handgemeen. Daarbij is de politie wel eens gebeld. "Ik laat geen vernielingen gebeuren op het bedrijf dat ik samen met mijn vrouw heb opgebouwd."

Medewerkers weg

Doordat de noodopvang stopt, verliezen veertien medewerkers hun baan. "Dat vind ik heel spijtig", vertelt Goumans. "We hebben een vaste groep. Sommigen van hen werken als 14 of 15 jaar hier. Die vinden het ook wel moeilijk."
Alleen het pension blijft nog bestaan. Daar worden dieren op verzoek van de eigenaren tijdens vakanties opgevangen. "Daar zijn we zo'n 70 dagen per jaar druk mee. En dat levert nooit problemen op", aldus Goumans.

Probleem in Noord-Limburg

Door het stoppen van de noodopvang in Smakt ontstaat er een probleem in Noord-Limburg. "Ze kunnen niks vinden, er zijn geen alternatieven." Er is wel gesproken met locaties in Born, Eindhoven en Weert, maar die zijn vrij ver weg weet Goumans.