Snel DNA-onderzoek politie Limburg: boef na 3 dagen in cel

Snel DNA-onderzoek helpt de politie Limburg © iStock
Met dank aan snel DNA-onderzoek zitten inbrekers en overvallers in Limburg soms al drie dagen na hun roof achter de tralies.
Het betekent een revolutie voor het politiewerk van tijdrovende telefoontaps en zwijgende verdachten, meldt het AD.

DNA-databank

Bij een bouwbedrijf in Zuid-Limburg werd een misdrijf daardoor bijvoorbeeld snel opgelost. Er hadden al drie inbraken plaatsgevonden toen agenten na de laatste roof op de pet van een dader stuitten. Een week nadat er in het lab sporen waren veiliggesteld, rolde er een naam uit de DNA-databank.

Heterdaad

Het toeval wilde dat precies dezelfde verdachte een paar uur later op heterdaad bij een kraak werd gepakt. De politie kon hem dankzij het snelle DNA-onderzoek niet met één, maar meteen met een hele reeks inbraken in verband brengen.

Resultaten

Hoe anders was dat een paar jaar eerder. Toen kregen de rechercheurs in Limburg, als ze geluk hadden, anderhalve maand na een misdrijf de resultaten van het DNA-onderzoek. Soms moesten ze zelfs drie maanden of langer wachten. "Dan kreeg ik na al die tijd een rapport en dacht ik: welke zaak was dit ook alweer? In de tussentijd had ik alweer bij tig andere delicten onderzoek gedaan", vertelt projectleider Ellen van Rens van de politie Limburg.