Heeft het bruine café nog toekomst in Limburg?

Stockfoto. © iStock
Er zijn steeds minder cafés in Limburg. De van oudsher vele bruine kroegen in Limburg verdwijnen het snelst.
Met een daling van acht procent afgelopen jaar telt onze provincie nog maar 900 kroegen. In vergelijking met andere provincies kent Limburg hiermee de grootste afname van ons land.

Corona en prijsstijgingen

Volgens de Konininklijke Horeca Limburg is die sterkere afname te verklaren. Corona en de prijsstijgingen zijn voor veel kroegen de genadeslag. "Uiteindelijk kun je een aantal dingen alleen maar goed maken met volume. Als je dan alleen actief bent in een drankensector, dus zonder kaart en met beperkte openingstijden. Dan is het logisch dat deze tak van sport als eerste aan de beurt komt", volgens Rudy Gommans van Horeca Limburg.

Jongeren generatie

Limburg heeft van oudsher vele bruine kroegen, en juist die leggen het vaakst het loodje. Dat komt volgens Gommans ook doordat de jongere generatie anders in de arbeidsmarkt staat. "Hoeveel willen ze nog werken? Als ze willen werken, willen ze een uitdaging. Ze willen ook vrijheid. Dat zijn allemaal zaken die niet passen bij de klassieke bruine kroeg. Dan is het gevolg dat daar weining opvolging komt", zegt Gommans.

Rookverbod

Het aantal cafés in Nederland daalt al sinds het rookverbod dat geldt vanaf 2008. Zo is het aantal kroegen in de afgelopen tien jaar met bijna een kwart afgenomen, van bijna 11.905 bars in heel Nederland eind 2012 naar slechts 9.135 nu. Limburg is wel nog altijd de provincie met de hoogste kroegdichtheid van Nederland.