Bevrijdingsfestival Roermond: gezellig druk met een bui

De echte 'diehards' bleven ook tijdens regen gewoon staan volgens de organisatie © L1
Op het Bevrijdingsfestival in Roermond is het, ondanks een sporadische bui, gezellig druk. De sfeer en de bezoekersaantallen vallen tot nu toe nog niet tegen: "Het is nu gezellig druk maar het gaat nog veel drukker worden."
Dat vertelt Rob Vossen, interim voorzitter van het Bevrijdingsfestival. De echte liefhebbers blijven ook met regen volgens hem: "Tijdens de laatste bui waren mensen tot op hun hemd nat. Maar ze bleven staan. Dat zijn de echte diehards zullen we maar zeggen."

20.000 bezoekers verwacht

Nadat het vrijheidsvuur werd ontstoken, luidde het optreden van de Nederlandse singer-songwriter MEAU om 12:00 uur het festival in. "De sfeer is hier prima. In de loop van de dag zal het nog veel drukker worden. Door de dag heen mikken we op 20.000 bezoekers," vertelt Vossen.
In de avond verwacht de organisatie nog een wissel van de wacht: "Mensen met kleine kinderen gaan zo naar huis en de mensen die gewerkt hebben, die komen straks."

Tot nu toe veilig

Anders dan in Groningen, Zwolle en Assen, waar het programma door onweer enige tijd werd stilgelegd, mag een sporadische bui de pret, maar ook de veiligheid in Roermond niet drukken. Het is tot nu toe veilig volgens de organisatie. "We zijn afhankelijk van wat de mensen van de beveiliging zeggen. We zitten bij het water, en water en onweer matchen niet echt lekker. Voor hetzelfde geld schampt het je, want het is nog niet duidelijk wat we nog gaan krijgen. Maar we zien het wel."

'Festival gevoel'

In de Bisschopstad vinden vanaf de middag tot 23.55 uur verschillende optredens plaats, verdeeld over twee podia. Het ARLO-terrein aan de oever van de Maas is voor het tweede jaar op rij de locatie. Een bewuste keuze: "De markt was logistiek niet meer te doen. Deze plek is heel geschikt. Je krijgt echt een beetje een festival gevoel. En dat is altijd de bedoeling geweest", aldus de voorzitter. De band Dubioza Kolektiv uit Bosnië-Herzegovina sluit het festival met hun Balkan klanken af.