Vakbonden geven VDL dag langer voor reactie op ultimatum

Stakers voor de poort van autofabriek VDL Nedcar in Born © L1 (Achille Prick)
De directie van VDL krijgt tot zaterdagmiddag 12:00 uur de tijd om te reageren op de eisen van de vakbonden. Aanvankelijk was er sprake van vrijdagmiddag 12:00 uur, maar dat tijdstip ontstond na een communicatiefout tussen bonden CNV en FNV.
De bonden dreigen met nieuwe stakingen bij Nedcar als hun eisen voor een beter sociaal plan niet worden ingewilligd.

Opdrachtgever

De bonden gaan ervan uit dat de werkgelegenheid bij de autofabriek in Born verdwijnt. Volgend jaar loopt het contract met BMW af en er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever. Daarmee zou een merendeel van het personeel hun baan verliezen. Als compensatie zouden ze een veel beter sociaal plan moeten krijgen, vinden de bonden. Maar de directie vindt hun eisen te ver gaan.
Woensdagmorgen legde het personeel in de autofabriek spontaan het werk neer. Ook donderdag werd gestaakt, sinds vrijdagmorgen draait de productie weer. VDL had kenbaar gemaakt dat er vrijdag loon wordt ingehouden als er wordt gestaakt. Woensdag en donderdag is dat niet gebeurd.
Officiële staking
Ook de bonden hebben aangedrongen het werk vandaag op te pakken. Voor de bonden zit er een juridisch risico aan als de wilde staking moet overgaan in een officiële staking van de bonden. Dan zou VDL de bonden voor de rechter kunnen dagen.
Vandaar dat het de bonden beter uitkomt als er vandaag wordt gewerkt, want als VDL zaterdag voor 12:00 uur niet met een bevredigende reactie komt, wordt maandag onder aanvoering van de bonden gestart met een 48-uurs staking.