Video: praten over kanker met lotgenoten

Ken Driessen van Stichting Kankerpraat. © Omroep Venlo
Stichting Kankerpraat geeft kankerpatiënten in VieCuri de mogelijkheid om over hun diagnose te praten met leeftijdsgenoten en ervaringsdeskundigen. Ken Driessen (26) is zelf al jaren geraakt door de ziekte en vindt het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken.
Ken Driessen uit Horst kreeg in december 2018 de diagnose AlvleesklierNET graad 2 en begin 2022 werden uitzaaiingen gevonden in zijn longen, lymfeklier en bot. Genezen is voor hem niet meer mogelijk, toch gaat Driessen niet bij de pakken neerzitten.

Stichting Kankerpraat

"Zelf werd ik plotseling gebeld door het ziekenhuis in Rotterdam, waar ik onder behandeling ben. Dat gesprek met iemand die ik niet kende vond ik zo prettig, terwijl ik dacht dat ik die behoefte juist niet had. Toen dacht ik, dit verdient iedereen", vertelt Driessen. Hij startte met twee vrienden Stichting Kankerpraat, met als uiteindelijke doel iedere patiënt deze hulp te kunnen bieden. "Voor nu zijn we super trots dat we met de AYA-leeftijdsgroep (Adolescents and Young Adults) bij VieCuri mogen starten", glimlacht Driessen. "Samen met de zorgverlener gaan we ervoor zorgen dat mensen erover kunnen praten."

Praten

"Kanker gaat heel veel aspecten van het leven aan. Jongeren zijn toch een heel aparte groep, ze krijgen vragen over het kopen van een huis en kinderwens. Daarom gaat deze groep mij extra aan het hart", aldus Vivian Hendrikx, physician assistant bij VieCuri. "Wij wijzen ze bij een intakegesprek op het bestaan van de stichting, als ze er behoefte aan hebben brengen wij ze in contact."
Op deze manier proberen Stichting Kankerpraat en VieCuri de drempel tot aanmelding lager te maken. Er wordt vervolgens een passend contactpersoon gezocht, gebaseerd op leeftijd en het type kanker. Ook informeren zij de patiënten over de beschikbare psychische zorginstellingen zoals het Toon Hermans Huis. Uiteindelijk is het de bedoeling om patiënten van alle leeftijden te kunnen helpen.