Veel Limburgers maakten 78 jaar geleden de bevrijding mee

Stockfoto © iStock
In Limburg wonen relatief veel mensen die de bevrijding precies 78 jaar geleden hebben bijgewoond.
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van CBS-cijfers.

Veel ouderen

In heel Nederland maakte naar schatting 6,2 procent van de bevolking de bevrijding nog mee. In Limburg ligt dat percentage maar liefst twee procent hoger, op 8,2. In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, zijn ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. Zo wonen in Valkenburg veel mensen die de bevrijding bijwoonden, net iets meer dan 10 procent. Ook in Vaals (9,8 procent) en Gulpen-Wittem (9,7 procent) zijn veel ouderen te vinden die getuige waren van de dag in 1945.

Ruim een miljoen
In heel het land wonen naar schatting bijna 1,1 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn en tijdens de bevrijding van 1945 leefden. Ongeveer 18.000 mensen van die groep waren volwassen in die tijd. De Noord-Hollandse gemeente Laren is koploper met procentueel gezien de meeste mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben (13 procent).
Het aantal mensen dat de bevrijding heeft beleefd, wordt logischerwijs elk jaar kleiner. In 2012 ging het nog om ruim 2,1 miljoen mensen (12,9 procent).

Bevrijding

Voor de analyse wordt de bevrijdingsdatum van heel Nederland, 5 mei 1945, aangehouden. Limburg werd zo'n negen tot zes maanden eerder door geallieerden bevrijd, in 1944. In het westen en noorden van Nederland volgde in 1945 nog een hongerwinter. Daarbij kwamen minstens 20.000 mensen in het westen van Nederland om, ten gevolge van voedseltekort en een strenge winter.