Eerste ceremonie Dodenherdenking in Maastricht

Gouverneur Emile Roemer ontsteekt de toorts bij het Limburgs bevrijdingsmonument © L1 (Sjors Abeling)
Met het aansteken van het bevrijdingsvuur bij het Limburgs Bevrijdingsmonument in Maastricht begon gouverneur Emile Roemer donderdag een dag vol herdenkingen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Ook werden verschillende kransen gelegd bij het monument aan het Koningsplein en werden twee minuten stilte gehouden. De Nederlandse, Limburgse en Maastrichtse vlag werden halfstok gehangen.

Dubbele dodenherdenking

De landelijke dodenherdenking is donderdagavond om 20:00 uur. Dan is ook in Maastricht opnieuw een herdenkingsmoment, dit keer op het Herdenkingsplein. Oorspronkelijk was in Maastricht de dodenherdenking altijd op het Koningsplein, maar tijdens de bouw van de A2-tunnel verhuisde de ceremonie tijdelijk naar het Herdenkingsplein. Die bleef bestaan ook nadat het Koningsplein weer beschikbaar was.

Op de agenda

"Om niet te concurreren met de plaatselijke dodenherdenkingen, leggen we de krans bij het provinciaal monument vanmorgen al", zei Roemer na afloop. "Want herdenken blijft belangrijk. We zien het nu ook in Oekraïne: vrijheid is niet normaal, dat is iets waar je continue aandacht aan moet geven. Dat moet je altijd op de agenda houden."