VDL Nedcar donderdag opnieuw grotendeels lamgelegd

De ochtendploeg van Nedcar is ook donderdagochtend niet aan het werk gegaan. Wel heeft de directie gevraagd om tussen 12:00 en 13:00 uur de productie even op te starten vanwege een mogelijke investeerder die komt kijken bij de fabriek in Born.
Dat melden een medewerker van de autofabriek en een vakbondsman donderdagmorgen aan L1. De toegangspoorten van het bedrijf zijn net als woensdag nog geblokkeerd.

Rondleiding

Een deel van de middagploeg is rond 9:00 uur wel op het werk verschenen, vanwege het verzoek van de directie om de mogelijke klant die wordt rondgeleid, een draaiende fabriek te kunnen laten zien. Dat leidde tot onvrede bij de stakers buiten. Zij betwijfelen ook of er genoeg mensen aan het werk zijn gegaan om de productielijnen daadwerkelijk op te starten.

Bezoek

De bonden voelen zich ook voor het blok gezet door het bezoek van de Britse delegatie. Het gaat om een afvaardiging van Gordon Murray Automotive, een merk dat nu exclusieve sportauto's maakt en in Born SUV's zou overwegen te maken.

Wilde staking

Woensdagochtend brak bij de autofabrikant in Born een wilde staking uit nadat het overleg tussen de vakbonden en VDL over een sociaal plan was vastgelopen. De bonden eisen een forse uitbreiding van de ontslagvergoeding voor de 3800 medewerkers, een betere overgangsregeling voor ouder personeel en goede afspraken als VDL andere bedrijven verplaatst naar de fabriek in Born.
De vakbonden hebben VDL gevraagd om voor vrijdag 12:00 uur te reageren op hun eisen. Doet het bedrijf dat niet, dan wordt het werk maandag voor ten minste 48 uur officieel neergelegd.

Geen vertrouwen

Bij Nedcar lijkt er komend voorjaar een einde te komen aan de productie van auto's, wanneer het contract met BMW afloopt. De afgelopen jaar bouwde dat merk in Born Mini's. Een nieuwe opdrachtgever is nog niet gevonden, bonden en personeel hebben ernstige twijfels of dat nog lukt en gaan uit van het ergste.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!