Wilde staking Nedcar: dit is wat de bonden willen

Werknemers bij de poort van Nedcar waar de wilde staking was uitgebroken © ANP
Vakbond CNV geeft aan in overleg met de medewerkers van autofabriek VDL Nedcar in Born drie eisen geformuleerd te hebben voor een sociaal plan.
Dat zegt Jeroen Bruinsma van CNV woensdagavond bij L1mburg Centraal.

Verdubbeling ontslagvergoeding

Dinsdag heeft CNV in onderhandeling gezeten met de directie van VDL Nedcar. "We hebben drie eisen geformuleerd", zegt Bruinsma. De eerste van de drie is het verdubbelen van de ontslagvergoeding. "Nu is er een hele andere instelling van het sociaal plan dan het in 2020 was, toen het werd opgesteld", licht de CNV-bestuurder toe.

Oudere medewerkers

Daarnaast wil de vakbond dat er goede afspraken komen over het overplaatsen van bedrijven van Eindhoven naar Born. "We willen dat er vrijwilligheid is bij het accepteren van een baan bij zo'n overplaatsing van een bedrijf." Als laatste wil de vakbond dat er speciale afspraken komen voor oudere medewerkers die een paar jaar voor hun pensioendatum zitten. "Zij hebben al hun ziel en zaligheid in de productie van auto's gelegd. We willen dat er meer mogelijkheden zijn dan het huidige sociale plan biedt, zoals een overbrugging."

Ultimatum

De vakbonden stelden woensdagmiddag de VDL-directie al een ultimatum om voor vrijdagmiddag alsnog verder te praten over een sociaal plan. VDL wil 140 miljoen bieden voor het sociaal plan, de vakbonden willen 240 miljoen in totaal. Als de eigenaar van de autofabriek niet verder wil praten, dan begint maandag een staking van 48 uur.