Bonden stellen VDL ultimatum over sociaal plan Nedcar

Stakers op het terrein van VDL Nedcar © L1 (Achille Prick)
De vakbonden hebben de VDL-directie een ultimatum gesteld om voor vrijdagmiddag alsnog verder te praten over een sociaal plan. Doet de eigenaar van de autofabriek in Born dat niet, dan leggen de bonden maandag voor tenminste 48 uur officieel het werk neer.
Dat lieten de vakbonden woensdagmiddag weten nadat de ochtendploeg van de autofabriek het werk spontaan neerlegde.

Blokkade

De stakers hebben al laten weten ook de middagploeg te vragen om niet aan het werk te gaan en zo nodig ook donderdag het werk neer te leggen. De toegangspoorten van de fabriek hebben ze ook geblokkeerd. Daardoor kunnen afgebouwde Mini's niet worden afgeleverd en kunnen leveranciers hun spullen niet leveren.

Duurder sociaal plan

De bonden eisen een beter sociaal plan, nu het er alle schijn van heeft dat de fabriek de deuren moet sluiten. Ze willen onder meer een verdubbeling van de ontslagvergoeding. Die is wel fors duurder: het sociaal plan dat de bonden in 2020 met VDL vaststelden kost in totaal 140 miljoen euro, het plan waar de vakbonden voor ijveren kost 240 miljoen.
Op dit moment laat BWM in Born nog Mini's bouwen. In maart 2024 komt daar een einde aan, een nieuwe opdrachtgever is nog niet gevonden. Daarmee dreigen 3800 mensen hun werk te verliezen.