L1mburg Centraal: Overleg vakbonden en VDL Nedcar mislukt

De autofabriek van VDL Nedcar © L1 (Raül Rademakers)
Piekbelasters kunnen snel uitgekocht worden. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Overleg vakbonden en VDL Nedcar mislukt

De onzekerheid voor het personeel van VDL Nedcar in Born neemt toe, nu gesprekken over een sociaal plan mislukt zijn. Vakbonden en VDL spraken sinds vorige week met elkaar, maar die overleggen hebben tot niets geleid. De bonden vrezen nu voor de toekomst van de 3800 werknemers van de autofabriek in Born.

Piekbelasters kunnen snel uitgekocht worden

Er is eindelijk wat meer perspectief voor Limburgse veehouders, want de Europese Commissie heeft de plannen van het kabinet om de grote uitstoters van stikstof aan te pakken goedgekeurd. Daardoor wordt het mogelijk om snel de zogeheten piekbelasters uit te kopen, zodat de uitstoot op korte termijn flink omlaag kan. Daarmee kan het land weer langzaam van het slot en kunnen er weer woningen en wegen worden gebouwd en nieuwe industrieterreinen aangelegd.

Rem op scootmobielen

Het aantal ongevallen met scootmobielen blijft jaarlijks stijgen. In 2022 kwamen 39 scootmobielers door een ongeval om het leven, zeven meer dan een jaar eerder. Verschillende experts en organisaties roepen al langer dat de voertuigen niet veilig genoeg zijn. Een belangrijke oorzaak van veel ongevallen blijkt de instabiliteit van de scootmobielen en het tegenstrijdige remsysteem.

Ook Venlo had een achterhuis

Iedereen kent het Achterhuis van Anne Frank in Amsterdam, maar ook Venlo had in de Tweede Wereldoorlog een achterhuis. Daar zaten jarenlang Joden ondergedoken. Sarah Griffin uit Australië bezocht deze woning, waar haar overgrootouders zich schuilhielden voor de Duitsers.

Pim Lambregts terug na blessureleed

Langeafstandsloper Pim Lambregts is weer terug na veel blessureleed. De 27-jarige Roermondenaar gold als toptalent maar lag lange tijd in de lappenmand.