Vakbond: 'Alleen wonder kan Nedcar redden'

Flyeractie bij de Nedcar-poort © Fotpo: L1 (Raül Rademakers)
Vakbond FNV gaat ervan uit dat VDL Nedcar in Born sluit en dat er een massaontslag volgt.
Dat zegt Ron Peters van FNV-metaal na de mislukte onderhandelingen met de directie van de autofabriek in Born. "De sluiting is zeker", zegt Peters. "Ik heb geen nieuwe klant voorbij zien komen. Alleen een wonder kan Nedcar nog redden, maar dan richten we in Born een bedevaartsoord in."

Massaontslag

De gesprekken tussen de directie en de vakbonden over het sociaal plan klapten dinsdag. Volgens de vakbonden wil de directie hen geen millimeter tegemoet te komen om een beter sociaal plan te krijgen voor de medewerkers die hun baan dreigen te verliezen. De vakbonden vrezen een massa-ontslag bij Nedcar omdat er geen opvolger gevonden is voor BMW. Dat bedrijf stopt in maart 2024 met de productie in Born. Als er geen nieuwe klant is voor Nedcar, komt een groot deel van het personeel op straat te staan.

Bonden zijn onredelijk

VDL Nedcar zegt dat de vakbonden onredelijke eisen stellen. Het bedrijf voelt zich door de bonden voor het blok gezet, laat woordvoerder Miel Timmers van VDL weten. "We zijn best bereid tot aanpassingen van het huidige sociaal plan", zegt Timmers. "Maar wat de bonden willen, is onredelijk. Ze verwachten ongeveer een verdubbeling van de ontslagvergoeding die in het sociaal plan is opgenomen." FNV vindt de eisen helemaal niet onredelijk. "Wij vragen een fatsoenlijk sociaal plan voor mensen die kort in dienst zijn maar ook voor mensen die er 40 jaar gewerkt hebben. Dan kun je niet volstaan met een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar", zegt Peters. Volgens hem is het huidige sociaal plan niet meer voldoende omdat er nu een fabriekssluiting voor de deur staat. "Onze leden hebben dat plan destijds goedgekeurd, maar toen gingen we uit van continuïteit van de fabriek. Nu hebben we te maken met sluiting van de fabriek." Volgens de bonden heeft Nedcar de afgelopen jaren veel winst gemaakt en is er geld genoeg om een goede ontslagvergoeding te bieden.

Sociaal bloedbad

Dat er banen gaan verdwijnen in Born is zeker, dat geeft ook VDL inmiddels toe. Al blijft het bedrijf hopen op een goede afloop. "We gaan zeker niet iedereen aan het werk kunnen houden, maar gaan ervan uit dat we op termijn weer meer mensen nodig kunnen hebben", aldus Timmers. Volgens VDL staat de deur nog altijd open voor een gesprek met de bonden.

Actie komen eraan

De vakbonden bereiden intussen acties voor. "Het ultimatum wordt per aangetekende post opgestuurd naar Born en dan heeft VDL 24 of 48 uur de tijd om te reageren", zegt Peters. "Als ze dat niet doen hebben we de handen vrij om actie te voeren. Dat zal ergens in de loop van volgende week zijn. FNV sluit niet uit dat er wilde acties komen van het personeel. "Want de mensen zijn boos en teleurgesteld."