Tientallen asielzoekers voeren actie voor azc in Maastricht

De actie is met name gericht tegen de IND. © Track'88
Enkele tientallen asielzoekers voeren dinsdag actie voor het azc aan de François de Veyestraat in Maastricht. Ze uiten er hun frustratie over de lange wachttijden voor hun asielaanvraag.
Ze dragen kartonnen borden met opschriften als 'We are not Animals' en 'We need you to speed our procedures in IND'. Onder hen bevinden zich naar eigen zeggen ook slachtoffers van de aardbeving in Syrië.

Demonstratie tegen IND

De actie is volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met name gericht tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De demonstratie verloopt volgens haar rustig en vreedzaam. Een woordvoerster van de IND erkent dat de wachttijden lang zijn. Oorspronkelijk waren die zes maanden, inmiddels moeten mensen 15 maanden wachten op een beslissing. "Wij zijn ingericht voor 22.000 aanvragen per jaar", aldus de woordvoerster van de IND. "Maar de prognoses voor dit jaar liggen al rond de 60.000. We lopen constant achter de feiten aan."
De demonstratie in Maastricht is niet de eerste. "Mensen willen weten: wanneer ben ik aan de beurt. Dat antwoord kunnen we niet geven. We begrijpen dat het voor hen lastig en vervelend is. Demonstraties hebben echter geen invloed op de planning van de procedures. We handelen aanvragen af op volgorde van binnenkomst. Het helpt vaak als we deze mensen kunnen duidelijk maken dat we hen niet vergeten zijn. En dat zij geen uitzondering zijn."