Politietekort in Limburg: 'De crimineel is de baas hier'

Limburg komt een paar honderd politiemensen te kort. Voor de kleinste politie-eenheid van het land is dat veel. "Je moet constateren dat de Limburger minder veiligheid krijgt dan in de rest van Nederland."
Dat vertelde regioburgemeester Annemarie Penn-te Strake maandag bij NPO Radio 1.
Problematiek
Vier Limburgse gemeenten staan in de top 10 van de nationale misdaadmeter, twee in de top 10 van kansarme gemeenten en vijf in de top 10 ondermijningskaart. Daarnaast staat Limburg als provincie in de top 3 van aantal moorden in het land. Bij dit soort ernstige delicten worden TGO's (Team Grootschalige Opsporing) ingezet. Daar zijn er op dit moment in totaal 14 van, terwijl er maar capaciteit is voor drie TGO's.
Internationaal
Een provincie als Limburg maakt het politiewerk ook nog eens extra ingewikkeld. "Wij liggen ingeklemd tussen het buitenland. We wonen in een gebied van 5,7 miljoen inwoners en hebben 34 procent van alle landsgrenzen van Nederland. Niet één ondermijningszaak is niet internationaal. Dat betekent dat je veel meer werk hebt dan wanneer er geen internationale aspecten zijn."
Crimineel is de baas
"Het gewone politiewerk gaat al haast niet meer. We kunnen nog 24-uursdiensten draaien, maar we kunnen niks extra's of proactief oppakken", aldus de burgemeester. "De crimineel is de baas hier. Je zou veel liever dieper willen zoeken naar criminele structuren en barrières opwerpen, maar daar komen we helemaal niet aan toe. Het is water naar de zee dragen. Den Haag moet veel meer geld uittrekken."
PTSS
Een van de redenen van het tekort is vergrijzing. "Er stromen heel veel mensen uit en daar komen niet makkelijk nieuwe mensen voor in de plaats. Dit jaar en volgend jaar zitten we op ons dieptepunt." Ook vallen er veel mensen uit, neem als voorbeeld onze hoofdstad: "Maastricht heeft recht op 24 wijkagenten. De helft daarvan zit met PTSS (posttraumatische stressstoornis) thuis. En die posten mag de politie niet opvullen."
Oplossing
Naast meer mensen ziet de burgemeester een andere oplossing in de uitwisseling van informatie. Bijvoorbeeld met andere landen en voor politie en Openbaar Ministerie onderling. "Dat kan nu wel, maar het duurt heel lang. Het is heel bureaucratisch, dat zou veel vlotter kunnen." Ook ligt er een verzoek om mensen uit België en Duitsland aan te nemen voor bepaalde functies. "Niet iedereen hoeft blauw gemaakt te worden om bij de politie te werken."