Limburgse imkers bezorgd over Aziatische hoornaar

Een Aziatische Hoornaar © L1 (Riël Linssen)
Limburgse imkers luiden noodklok over Aziatische hoornaar. De wesp zaait dood en verderf in bijenland.
In Maasbracht wordt maandagavond met imkers gesproken tijdens de Taskforce Aziatische hoornaar over hoe de opmars van de agressieve exoot gestopt kan worden.

Weinig natuurlijke vijanden

Cyriel Lendfers, docent en imker vertelde maandagochtend op in de L1 Nieuwsshow op de radio hoe serieus het probleem genomen moeten worden. "We hebben te maken met een invasieve exoot die oprukt en heel weinig natuurlijke vijanden heeft. In onze zuidelijke buurlanden zien we de hoornaar al flink voet aan de grond krijgen. ", vertelt Lendfers.

Verstoort evenwicht in natuur

De Aziatische hoornaar is niet zomaar te vangen en kan zich heel makkelijk vermenigvuldigen. Daarnaast verstoort het beest ook het evenwicht in de natuur. "In Europa hebben we ook de Europese hoornaar. Die leeft al zolang samen met de bijen hier dat ze zo op elkaar zijn ingespeeld. Maar de Aziatische hoornaar is dat niet", legt Lendfers uit.

Koningin vangen

Tijdens de bijeenkomst in Maasbracht wordt geprobeerd om iedereen die met bijen en fruit te maken heeft, te mobiliserent om mee te helpen om het beest op te sporen en te bestrijden. Er zijn volgens Lendfers twee mogelijkheden om de hoornaar te bestrijden. "De koningin van de Aziatische hoornaar overleeft de winter door een winterslaap . In het voorjaar maakt ze een klein nestje en een aantal dochters produceren", weet Lendfers. "De hoornaars die je op dit moment ziet, zijn de koninginnen. Als je die gevangen krijgt kan het volkje niet groeien en dat scheelt enorm. Eén volk produceert ongeveer 120 nieuwe koninginnen die ook weer een volk kunnen beginnen."

Nest isoleren

Een tweede mogelijkheid is volgens Lendfers de nesten te vernietigen. Als de dochters geboren zijn maken de hoornaars een nieuw nest hoog in de boom, zo groot als een flinke basketbal. De koninginnen vliegt dan niet meer naar uit, alleen nog maar de werksters. "Op dat moment is het mogelijk om die nesten te vinden door de werksters bijvoorbeeld te zenderen of te volgen. Dan kan het grote nest worden opgeruimd omdat dat ook weer koninginnen produceert. Maar het kost veel moeite zo'n nest te vinden."

Grote zorgen

Ondanks de grote zorgen die de imkers hebben, is het volgens Lendfers nog niet te laat. "We zien wel dat er in België al over de 1000 nesten zijn die echt behoorlijk wat schade aanrichten. Het is ooit in Frankrijk begonnen en daar zijn nu hele gebieden waar geen bijenvolk meer te vinden is. En de beesten vreten ook het fruit aan. In Nederland hebben we een grote fruitsector die dubbel wordt geraakt. Want bijen zijn nodig om het fruit te bestuiven, en daarna knabbelt de hoornaar aan het fruit dat bijna rijp is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!