Topdrukte bij kringloopwinkels na Koningsdag

Het was een komen en gaan van mensen die na Koningsdag hun overgebleven tweedehands-spullen afleverden © L1(Robert Janssen)
Limburgse kringloopwinkels spinnen garen bij Koningsdag. Niet zozeer op de dag zelf, maar de dag ná de jaarlijkse feestdag. Veel mensen leveren dan de oude spullen in die ze op de vrijmarkten tijdens Koningsdag niet zijn kwijtgeraakt.
De topdrukte is inmiddels ook een traditie geworden.

2 tot 3 keer zo druk

Filiaalmanager Eric Lagrand van de kringloopwinkel Het Goed in Venlo is stellig. "Vandaag worden er wel twee tot misschien drie keer zoveel spullen ingeleverd dan op een gewone dag", zegt hij. Dat heeft volgens hem alles te maken met Koningsdag. Hij onderscheidt daarbij drie soorten klanten. "Naast de vaste klanten zijn dat de mensen die op de vrijmarkt iets gekocht hebben, thuis komen en dan zien dat ze nog oude spullen hebben die ze kwijt willen én diegenen die op de vrijmarkt hun koopwaar niet kwijt zijn geraakt."

Zonde om het weg te gooien

Astrid Roox uit Venlo is een van de laatstgenoemde groep. Zij stond gisteren met haar spullen op de markt op de Herungerstraat in Venlo. "Wat ik bij me heb is niet verkocht en daarom wil ik er graag andere blij mee maken.". Diezelfde gedachte had ook Imke Schoon. Zij komt aan met verschillende dozen met daarin allerhande artikelen. Speelgoed, kantoormaterialen, een stoel, en een lamp. Ze had het graag liever op de vrijmarkt verkocht. "Het gaat anders naar de stort en dat vind ik ook zonde, want de spullen zijn nog in goede staat."

Inspelen op de drukte

De manager stelt dat de topdrukte inmiddels net zo'n traditie is geworden als Koningsdag zelf. Lagrand is blij met het grote aanbod, al heeft dat wel gevolgen voor het personeel. "Sommige werknemers willen graag vrij aansluitend op Koningsdag, maar dat kan helaas niet met deze drukte."