Onderzoek naar geroofde panden van Joden vertraagd

Stolpersteine, kleine monumenten voor de slachtoffers van de holocaust © iStock
Het onderzoek naar in de Tweede Wereldoorlog geroofde Joodse panden in Maastricht loopt vertraging op.
Dat schrijft burgmeester Annemarie Penn-te Strake in een brief aan de gemeenteraad. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente gedaan.

Vertraging

"Onderzoeker dr. René van Rijsselt heeft mij laten weten dat de vertraging enerzijds verband houdt met het verzoek van de gemeente en de begeleidingscommissie om meer contextbeschrijvingen op te nemen in het rapport en anderzijds met de toegang tot het Nationaal Archief", schrijft de burgemeester in de brief. De toegang is sinds dit jaar lastiger en er zijn wachttijden van wel zes weken voor het inzien van relevante dossiers.
Penn-te Strake verwacht dat het rapport voor het zomerreces kan worden afgerond en in september met de gemeenteraad kan worden gedeeld.

Onderzoek

In mei 2022 werd duidelijk dat de gemeente Maastricht het onderzoek naar de panden had ingesteld. Deze panden en bezittingen van Joodse inwoners werden in de Tweede Wereldoorlog onteigend en gingen naar het toenmalige gemeentebestuur. De Joden kregen niks terug of werden uiteindelijk oneerlijk gecompenseerd.
Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) deed al eerder een soortgelijk onderzoek, waaruit bleek dat het gemeentebestuur destijds niet verkeerd of corrupt handelde. In het onderzoek van de gemeente worden uitgebreidere bronnen onderzocht, zoals het archief van het kadaster, gemeentebestuur en landelijke en privé-archieven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!