Strijd tegen armoede is meer dan gratis voedselpakketten

Stichting Veul Diech Good strijdt al jaren tegen armoede en eenzaamheid. © L1 (Peter Beeker)
Armoede gaat vaak hand in hand met eenzaamheid. "Het is niet zo dat ik mij schaamde toen ik van 70 euro per maand rond moest komen, maar de eenzaamheid vond ik het ergste", zegt Diana Halder. Als vrijwilliger van Stichting Veul Diech Good weet ze precies hoe de doelgroep zich voelt.
15 jaar geleden begon Myriam Vegers samen met haar echtgenoot Anton hulp te bieden aan mensen in nood. "De Kerstpakketten die we jaarlijks konden uitdelen stonden bij ons in de huiskamer tot aan het plafond."

Budgetcoach

De oprichter van de stichting werkt nu met haar team vanuit een kantoor in Bunde. Ook is er een opslagruimte voor producten in Gronsveld. "We zijn geen voedselbank", verduidelijkt Myriam Vegers. Veul Diech Good probeert armoede te verzachten maar ook te voorkomen. Zo zijn er knutselgroepjes, projecten, acties met gratis bonnen en kunnen mensen een beroep doen op een budgetcoach die voor de stichting werkt.

Achter de voordeur

"Je komt het huis niet uit als je niets hebt. Er is geen geld om zelfs maar een kopje koffie te gaan drinken met iemand. Zo kom je langzaam aan in een isolement." Diana Halder vergeet niet hoe ze uit de ellende is gekomen. "Ik had gelukkig goede vrienden die me destijds hebben geholpen. Als je in je eentje uit de put moet krabbelen wordt het heel moeilijk." Samen met collega Jessica pakt ze een aantal boodschappentassen vol met levensmiddelen.

Schrijnend

Myriam Vegers: "Mensen komen de voedseltassen hier niet afhalen. Wij brengen het thuis en niet zonder reden. Zo zien we ook wat er achter de voordeur schuilt. Je komt schrijnende situaties tegen."

Steeds meer

De stichting helpt zo'n 18.000 huishoudens in de regio Zuid-Limburg. Het lijkt er niet op dat het aantal hulpbehoevende mensen slinkt. Sterker nog het worden er steeds meer. Myriam Vegers: "Vorig jaar hielpen we 15.000 mensen." Het doet haar goed om mensen te helpen, vertelt Myriam: "Maar ook de stichting kan het niet alleen. We hebben hulp nodig van organisaties zo dat we dit kunnen blijven doen. Ik ga niet meer meemaken dat armoede in Nederland is opgelost."